hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Pis kokan İzmir"e Kılıçdaroğlu formülü

    Pis kokan İzmire Kılıçdaroğlu formülü
    expand

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın "Pis kokuyor" dediği İzmir'de iklim ve çevre projelerini açıkladı. Projeye göre, iklim fonu oluşturulacak, hane başına bin 500 lira bina yalıtım yardımı yapılacak ve HES'lerin iptal edilmesi gündeme gelecek.

    Kılıçdaroğlu, Kaya İzmir Termal Otel'de düzenlenen basın toplantısında, 'Kültürel İklim Değişikliği Raporu Herkes için Sürdürülebilir Kalkınma' raporunu açıkladı.

    CHP lideri, iklim fonu oluşturacaklarını, hane başına bin 500 lira bina yalıtım yardımı yapacaklarını belirterek, "CHP iktidarında dereler özgür akacak, gökyüzü kömürün karar dumanına değil, özgürce uçan kuşlara yuva olacak" dedi.

    Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın İzmir mitinginde söylediği "İzmir pis kokuyor" sözü için de "Kullandığı sözcükleri, bırakın bir başbakana, bir insana bile yakıştıramıyorum" dedi.

    Kılıçdaroğlu, "Askerliğimi İzmir'de yaptım. Bornova'da 53'üncü Er Eğitim Tugayı'nda askerlik yaparken orada felaket bir koku vardı. Belediye başkanlığı yapan arkadaşlar sadece bizim partiden değil, Özfatura, Piriştina o kokuyu büyük ölçüde giderdi. Dericiler vardı Uşak'a gitti. Bir ülkenin Başbakan'ı bir kente gelirken 'Bu kent leş gibi kokuyor' demesi akıl alacak bir sözcük değil. İzmirlilere hakaret ediyorsunuz. Ben merak ediyorum bunu söyleyen Başbakan İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımlarını engelliyor. Biz 'yerel yönetimlere özerklik şartı getireceğiz' derken mali açıdan özerk olmasını istiyoruz. Yatırım yapacak 'yapma', baraj yapacak 'yapma'. İzmir'i cezalandırıyor. Dokuz yıl geçti İzmir'e ne yaptınız?" dedi.

    "HES'i iptal ederiz"


    CHP lideri, HES politikası ve onaylanan HES'lerle ilgili, "Eğer ÇED raporu var çevrede tahribat yoksa, bu HES olarak çevrede tahribata yol açıyorsa, bölge halkı istemiyorsa, iptal etme yetkimizin olup olmadığını hukukçularla görüşeceğiz. Verilen bir hakkın geri alınması ciddi maliyetler getirir ama maliyeti ne olursa olsun çevreye ve doğaya zarar veriyorsa o HES'i iptal edeceğiz" dedi.

    Kılıçdaroğlu, HES eylemi yaptığı için Ankara'ya alınmayan 'Anadolu'yu vermeyeceğiz' grubu için şunları söyledi:

    "AKP bir duyarlı kitleyi Ankara'nın içine sokmuyor bunların ellerinde silah, molotof kokteyli yok. Bu insanlar sadece doğaya yapılan haksızlıklara karşı tepkilerini dile getiriyorlar. AKP'in gerçek yüzünü görmek isteyenler buradan bakabilir."


    "AKP'nin çevre ile ilişkisi rant üzerine"


    CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidarın çevre politikalarını eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

    "Dokuz yıldır görev başında olan AKP Hükümeti'nin Türkiye'yi bu çevresel dönüşüme hazırlamaktan çok uzak olduğunu hepimiz biliyoruz. AKP'nin ne zihniyeti, ne de birikimi maalesef bu süreci idare etmede yeterli olmuyor. AKP'nin çevre ile tek ilişkisi rant üzerinden kuruluyor. AKP için çevre para ettiği sürece değer kazanıyor. AKP su kaynaklarının sınırsızca sömürülmesine izin veriyor. Orman alanlarının talanının önünü açıyor, derelerimiz, ormanlarımız, SİT alanlarımızı, madenlerimiz, çevresel etkileri düşünülmeyen sadece kar odaklı politikalara alet ediliyor. Hükümet yaşanmakta olan iklim felaketlerine karşı hiçbir önlem almayarak zaten yoksullaştırdığı çiftçimizi iyice kaderine terk ediyor. AKP'nin çevreye duyarsızlığının en açık örneklerini enerji politikalarında görüyoruz. AKP ise çevre dostu enerji politikaları üretmekten çok uzak görünüyor, sera gazlarının salınımında her geçen yıl belirgin artışlar gözlemleniyor. Hükümetin kalkınma anlayışının ekonomik, çevresel ve sosyal politikalar arasında bir uyum ve dengeye dayanmadığı çok açık anlaşılıyor. AKP rant ve yandaş merkezli politikaları ile sadece bizleri değil, gelecek nesilleri de tehlikeye atıyor. AKP'nin enerji politikasının önceliğinin hala kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar olduğu görülüyor Ülkemizin özellikle güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji alanlarında çok önemli bir potansiyeli var. Ama AKP siyasi bir tercih yapıyor. Kısa vadeli rant, kısa vadeli kar hedeflediğinden önceliğini fosil yakıtlardan yana belirliyor."

    "İklim fonu oluşturulacak"

    Kılıçdaroğlu, çevre politikalarını açıklarken iklim fonu oluşturacaklarını belirterek, "CHP ise Türkiye'nin uzun vadeli çıkarlarını çevrenin korunmasını yurttaşlarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını gözetecek. Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarını daha çok daha verimli kullanılması CHP'nin enerji politikasının önceliği olacak. Biz CHP olarak herkes için sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyeceğiz" dedi. Kalkınmayı doğayla birlikte anlayışına dayalı yeşil ekonomi politikalarıyla gerçekleştireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Hedefimiz, 2023 yılında toplam elektriğin en az yüzde 30'luk diliminin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması olacak. Bu konuda yapılacak tüm bilimsel çalışmalar ve yatırımlar için genel bütçede iklim fonu oluşturacağız" diye konuştu.

    Hne başına bin 500 lira yardım

    Bina yalıtımına öncelik vereceklerini belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hane başına bin 500 lira yalıtım yardımında bulunacaklarını söyledi.

    Kılıçdaroğlu, "Enerjinin çevre dostu teknolojiler ile üretimi kadar üretilen enerjinin verimli kullanımı da çevrenin korunmasına önemli rol oynamaktadır. En çok enerji kayıplarının eksik bina yalıtımları nedeni ile oluştuğunun farkındayız. Bu konudaki eksiklik hem yurttaşlarımızın bütçesine ek bir yük oluşturuyor hem de çevresel kötü etkiler yaratıyor. CHP olarak bu alan için de çözüm önerileri geliştirdik. Dört yıl içinde 1 milyon yoksul aileye bina kaynaklı enerji kayıplarını ve ısınma giderlerini azaltmak için hane başına bin 500 lira yalıtım yardımı yapacağız. Yalıtım için kullanılan teknolojinin Türkiye'de üretilmesini sağlayacağız. Bu yatırım ile hem onbinlerce insanımıza yeni ‘yeşil ekonomide' çalışma olanağı yaratacak, hem de yakıt masraflarında çok önemli bir tasarruf sağlayacağız" dedi.

    Kılıçdaroğlu, iklim raporunu açıklarken konunun en iyi uzmanlarıyla görüştüklerini belirterek, "Her konuda iktidara en hazır parti CHP'dir. Kopenhang'ta uluslararası bir toplantı yapılıyor. 140 ülke iklim değişikliği ile ne yapacağı söylüyor. Söylemeyen sadece Türkiye. Dokuz yıldır ülkeyi yönetenler iklim konusunda ne yapacaklarını çıkıp söylüyorlar mı? İklim değişikliğine karşı önlem alırsanız gelecek kuşakların daha iyi yetişmelerine olanak sağlarsınız. O açıdan ekonomi, eğitim, çevre, iklim tarım her konuda iktidara en hazırlıklı olan parti CHP'dir. Raporların hazırlanmasında sadece söylemle sınırlı kalmadık. İklim raporumuz da bunlardan biridir. Biz ne söylediğimizi ne söyleyeceğimizi bilen bir partiyiz. Hiçbir siyasal parti bizim ürettiğimiz kadar rapor ve çözüm üretmiş değil. İklim değişikliği ile ilgili felaket geldikten sonra çözümün insana, doğaya maliyeti fazla olur. Felaket gelmeden görüp önlem alırsınız insan, çevre tüm canlılar bir felaketle karşılaşmadan sorunların çözümünü görmüş olurlar. Çözüm üreten, çözümleri rant için değil insan için üreten, insan için çalışan bir siyasal partiyiz. Bu nedenle çevre konusunda pahalı bedel ödeyen çevre dostu İzmir'de projelerimizi açıklamayı uygun gördük" dedi.

    Kılıçdaroğlu İzmir projelerinin iktidar tarafından engellendiğini, "Ben Kamu İhale Kurumu tarafından İzmir Projeleri'ninin engellendiğini ispat edersem Başbakanlık'tan ayrılacak mı?" iddiasıyla ortaya koydu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow