hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tıpta denklik sınavı tekrar edilecek

    Tıpta denklik sınavı tekrar edilecek
    expand

    ÖSYM, 2011-Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS) 2. aşama sınavında sorulan soruların geçmiş yıllarda yapılan sınavlardaki bazı soruların tekrarı niteliğinde olduğu anlaşıldığından, sınavın yenilenmesine karar verildiğini bildirdi.

    ÖSYM'den yapılan açıklamada, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca, 29 Mayıs 2011 tarihinde yapılan ve 572 adayın katıldığı 2011-STS 2. Aşama Sınavında sorulan soruların geçmiş yıllarda yapılan sınavlardaki bazı soruların tekrarı niteliğinde olduğu anlaşıldığından, ÖSYM Yönetim Kurulunca sınavın yenilenmesine karar verildiği bildirildi.

    Açıklamaya göre, 2011-STS 2. Aşama Sınavı, 3 Temmuz 2011 Pazar günü Ankara'da yapılacak. Adaylardan yeniden başvuru alınmayacak ve sınav ücreti talep edilmeyecek.

    Adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesi'ni, "TC Kimlik Numarası/Y.U Numarası" ve "şifreleri" ile 24 Haziran

    2011 tarihinden itibaren ÖSYM'nin "http://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinecek.

    ÖSYM, konu hakkında gerekli incelemenin başlatıldığını da duyurdu.

    YÖK Başkanı: "Sınav iptal edilmeli"

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, Tıpta Denklik Sınavına ilişkin, "Söylenen doğru. Soruların yüzde 70'i ortaktı. Bu olmaması gereken bir durum. Bunun için derhal sınavın iptal edilmesi ve tekrarlanması gerekir" dedi.

    Galatasaray Üniversitesince düzenlenen "10. yılında Türkiye'de Bologna Süreci Uygulamaları" konulu uluslararası toplantıya katılan Prof. Dr. Özcan, toplantı arasında basın mensuplarının, "Yurt dışı yüksek öğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavının tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75'inin geçen yılki sınavla aynı olduğu" iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı.

    ÖSYM'nin artık YÖK'ten ayrıldığını hatırlatan Prof. Dr. Özcan, "Herhangi bir karar kendi tasarruflarıdır. Onun için biz bu konuda bir müdahalede bulunamayız" diye konuştu.

    Sabah haberi okuyunca ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'den bilgi aldığını belirten Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Söylenen doğru. Soruların yüzde 70'i ortaktı. Bu olmaması gereken bir durum. Bunun için derhal sınavın iptal edilmesi ve tekrarlanması gerekir. Şimdilik söyleyebileceğim bundan ibarettir. Başka bir bilgi gerçekten yoktur" dedi.

    ÖSYM'de neler oluyor?

    "ÖSYM'de neler oluyor? Çok fazla sınavda çok ciddi şaibeler, hatta şaibenin ötesini geçti. Sizin de saptadığınız bir sorun söz konusu" sözleri üzerine YÖK Başkanı Özcan, "Onlarla konuşmadan size daha detaylı bilgi veremem. Önce bilgileneyim, ondan sonra size öğrendiklerimi aktarırım. İptalini karar vermişler, biz de iptal edilmesini talep ederiz. Ancak kendi kararlarıyla" diye konuştu.

    Prof. Dr. Özcan, "Sizden sanıyorum 'Taşeron olarak da ÖSYM ile çalışıyoruz' şeklinde bir açıklama gelmişti. ÖSYM, sizin adınıza düzenliyor bazı sınavları. Bu yöntem devam mı edecek?" sorusuna "Şimdilik devam edecek. Başka bir yeni formül bulunana kadar böyle gitmek durumundayız" karşılığını verdi.

    Endişelerini nasıl gidereceği sorulan Prof. Dr. Özcan, "Diyalogla, konuşarak. Hataların yapılmamasını sağlayarak, tekrarını önleyerek. Bu türden önlemler tecrübeyle olacağa benziyor. İnşallah yakın zamanda bu tür kazalarla, yanlışlıklarla karşılaşmayız" dedi.

    Prof. Dr. Özcan, "Yapısal bir değişikliğe ihtiyaç var mı?" sorusuna, "Şimdi onu söyleyemem. Biliyorsunuz yeni bir yapısal değişiklikten çıktılar. Yeni bir kanunları, teşkilatları var. Bundan sonra yeni bir yapılanmadan bahsetmek abes olur" şeklinde cevapladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow