hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas'ta "olağanüstü" hal

    Sivasta olağanüstü hal
    expand

    Sivas katliamının 18. yılı dolayısıyla kentte düzenlenen anma etkinliklerine katılan göstericilere polis biber gazıyla müdahale etti.

    Sivas Emniyet Müdürlüğü, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamın 18. yılı dolayısıyla kentte gerçekleştirilecek anma etkinleri öncesinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

    Kentin giriş-çıkışlarında oluşturulan arama noktalarında önceki günden itibaren gece ve sabah saatlerinde uygulama yapan polis ekipleri, anma etkinliklerine saatler kala tedbirlerini artırdı.

    Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte şehrin girişlerinde uygulama yapan ekipler, özellikle anma etkinliklerine katılmak üzere İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Antalya başta olmak üzere başka şehirlerden kafileler halinde kente gelenlerin yolculuk yaptığı otobüs, midibüs ve minibüsleri durdurdu.

    Araçlarda yolculuk yapanlardan şüpheli görülenlerin kimliklerini kontrol eden ve GBT sorgulamalarını yapan polis ekipleri, bu kişilerin yanlarında getirdikleri pankart, döviz ve benzeri malzemeleri de içerik yönünden inceledi.

    Bazı kişilerin üst aramalarını da yapan ekipler, araçlarda da silah, bıçak ve benzeri malzemelerin olup olmadığını kontrol etti.



    Gruplar toplandı

    Sivas'ta, 18 yıl önce meydana gelen olaylarda yaşamını yitirenleri anmak üzere aralarında olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin de bulunduğu bir grup toplandı.

    Ellerinde olaylarda ölenlerin fotoğraflarıyla, çeşitli pankart ve döviz taşıyan grup üyeleri Ethembey Parkı yakınlarında bir araya geldi.

    Burada bir süre bekleyen grup üyeleri Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının müze olması yönünde ve çeşitli sloganlar attı. Daha sonra Mevlana Caddesine doğru yürüyüşe geçmek isteyen grubun önüne, aralarındaki yaklaşık 20 kişi oturarak kortejin hareket etmesini engelledi.

    "Bir pankart yüzünden kente yaklaşık 20 otobüsün girmesine izin verilmediğini" belirterek, bu gerekçeyle oturduklarını belirten bu kişilerle kortejdekiler görüştü. Kortej sorumluları bu durumla ilgili yetkililerle görüştüklerini anlatarak, oturanlardan eylemlerine son vermelerini istedi.

    Yapılan görüşmeler sonucu kortej önünde oturan bu kişiler daha sonra eylemlerini bitirdi.

    Yürüyüşe geçen kortejdekiler güvenlik noktasında arandıktan sonra Mevlana Caddesine alınmaya başladı.

    Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına yürümek isteyen kortej Mevlana Caddesi'ne doğru harekete geçti. Başka bir grubun da Bilim ve Kültür merkezi yakınlarında toplandığı görüldü.



    Polis gazla müdahale etti

    Ethembey Parkı yakınlarında toplandıktan sonra Mevlana Caddesi'nden yürüyen grup üyeleri, bilim ve kültür merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli yakınlarına kadar geldi.

    Grup, buradaki polis bariyerleri önünde slogan attı. Olaylarda ölenlerin isimleri okunduktan sonra yaşamını yitirenlerin yakınları bina önüne alındı. Bu sırada bariyerleri aşmak isteyen grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

    Çıkan arbedede biber gazı kullanan polis, müdahale ettiği grubu dağıttı.

    Bir süre ara sokaklara dağılan grup, daha sonra tekrar polis bariyerleri önünde toplandı.



    Karanfil bırakıldı


    Sivas Valisi Ali Kolat, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen katliamda hayatını kaybeden 37 kişi için, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve kentteki 33 sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan Sivas Sivil Toplum Kuruluşları Platformu temsilcileriyle birlikte, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasında oluşturulan Anı Köşesi'ne karanfil bıraktı.

    Günay'ın mesajı

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sivas olaylarının hafızalardan silinmesini engelleyecek bir anısal düzenlemenin yapılmış olmasını, bu vahşette hayatını kaybedenlere karşı gecikmiş bir ödevin yerine getirilmesi saydığını belirtti.

    Günay, Sivas olaylarının 18. yılı dolayasıyla yayımladığı mesajında, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta herkesin gözü önünde yaşanan vahşeti, yıl dönümü vesilesiyle yeniden lanetlediğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow