hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antik kentte dinamit tehlikesi

    Antik kentte dinamit tehlikesi
    expand

    Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan Labranda antik kentinde kazı çalışmaları başladı. Kazı ekibi başkanı, maden ocaklarındaki çalışmalarda patlatılan dinamitlerin antik kentte hissedildiğini belirterek, yapıların zarar gördüğüne dikkat çekti.

    Labranda Antik Kenti Kazısı'nda eşbaşkan olarak görev yapan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatma Bağdatlı Çam, büyük bir ekiple çalıştıklarını restorasyon için çizimler yapıldığını, bunlar bittikten sonra restorasyon ve konservasyon çalışmalarına geçeceklerini söyledi.

    Labranda'nın diğer antik kentlere göre daha şanslı olduğunu belirten Çam, "Antik kentin taşları yerinden sökülerek başka alanlarda kullanılmamış. Ayakta kalan yapıların bir kısmı depremler ve doğal şartlardan dolayı zarar görmüş. Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Onun için bu yıl özellikle restorasyon çalışmalarına ağırlık vererek, duvarların çizimlerinin yapılması, daha sonra restorasyon ve ardından da konservasyon çalışmalarının yapılması planlanmakta. Labranda antik kentinin yakınlarında bazı maden çalışmaları yapılıyor. Maden ocaklarındaki dinamit patlamaları buradan da hissediliyor. Bu patlamalar zor şartlarda ayakta duran yapıların daha çabuk zarar görmesini ve daha çabuk yıkılabilmesini sağlamakta. Kaymakamlığa ve ilgili makamlara maden ocaklarının Labranda antik kentine verdiği zararlar hakkında bilgi aktardık" dedi.

    Labranda antik kenti hakkında

    Labranda antik kenti, kutsal bir alan olarak kabul ediliyor. M.Ö. 4. yüzyılın ortalarında Hekatomnik krallığı tarafından kuruldu.

    Buradaki ilk inşaat çalışmaları Kral Mausoles tarafından M.Ö. 4. yüzyılın ortalarında başlatılmış. Daha sonra kardeşi İdrieus tarafından sürdürülmüş.

    Buradaki yapıların çoğu tapınak. Hekatomnos ailesiyle ilgili kutsal yapılar içermekte. Antik dönemde Labranda da yılda bir kere çok büyük bir festival düzenlenerek, tanrılara adaklar adanmaktaydı.

    Milas'tan buraya gelen 14 kilometre uzunluğunda 8 metre genişliğinde mermerden yapılmış bir antik yol vardı. Buradaki çalışmalar bu yol sayesinde yapılmış.

    Burada görev yapan rahiplerin evleri de bu alan içerisinde yer alıyordu. Labranda'da önemli su kaynağı var. Bu suyun bulunduğu kısımda büyük blok taşlardan yapılmış bir mezar yapısı var. Bu mezarın Hekatomnos ailesine ait kral veya yöneticiye ait olduğu düşünülmekte.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow