hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuk yıldızlara yasak gelebilir!

    Çocuk yıldızlara yasak gelebilir
    expand

    Reklamlarda çocuk oynatmaya sınır mı geliyor? RTÜK'ün yeni bir yönetmelik üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Henüz üzerinde çalışılan taslak yönetmeliğe göre, çocuklara yönelik ürünler dışındaki reklamlarda çocuk kullanılmasına izin yok.

    İlgiyle izlenen çocuk reklam yıldızları tehlikede. Fransa'da 10 yaşındaki bir kız çocuğunun ünlü bir moda dergisine kadınsı pozlar vermesi tartışılırken, RTÜK'de yeni bir yönetmelik çalışması ortaya çıktı.

    "Taslak" yönetmeliğe göre, çocuklara yönelik ürünler dışındaki  ürünlerin reklamlarında çocuk kullanılmasına izin yok.

    Yönetmelik şimdilik "taslak" da olsa reklamlarında çocuk yıldızlara yer veren firmalar çalışmayı duyar duymaz harekete geçti. Cep telefonu operatörü ünlü bir firma Kurul'a bir rapor sundu. Başrolünde çocukların oynadığı reklamlarının ailelerde rahatsızlık yaratmadığını gösteren anket sonuçlarıyla kurulu yumuşatmaya çalıştı.

    Taslakta firmaların itirazlarına yol açan bir başka madde de, "Tüketiciyi aşırı tüketime yönlendirecek reklamların yasaklanmasını öngören madde oldu. "Sütün yararlı bir ürün olduğunu" öne süren süt sektörü,, kuruldan bu hükmün yumuşatılmasını ya da süt gibi ürünlere ayrıcalık tanınmasını istedi.

    Taslak yönetmeliğe göre, çocuk programlarında ürün yerleştirmeye de izin yok. Yani çocuk programları yapanlar bir ürünü para karşılığı bir program içinde kullanıp, o ürüne atıfta bulunamaz. Benzer bir kural genel anlamda reklamlar için de geçerli. Çünkü taslağa göre, reklamlar çocukları bir ürün veya hizmeti almaya doğrudan yönlendirmemeli. Çocukları ürünü satın almak konusunda ebeveynlerini ikna etmeye doğrudan teşvik etmemeli.

    Taslak kabul edilirse, yetişkinler de etkilenecek. Çünkü radyo ve televizyon aracılığıyla falcı, medyum, astrolog gibi hizmetlerle eş ve arkadaş bulma hizmetlerinin reklamına izin verilmeyecek.

    Ancak, özel telefon numaraları verilmek suretiyle yapılan sohbet, arkadaş bulma ve benzeri türdeki reklamlar, yayın ilkelerine uygun olmak kaydıyla saat 00. 00-05. 00 saatlari arasında yayınlanabilecek.

    İlaç ve tıbbi malzemelerin tele alışverişi ile, silah reklamlarına izin verilmemesi, spor karşılaşmaları sırasında görüntüyü kapatan altyazı ve logoların yasaklanması da taslakta yer alan maddelerden.

    Söz konusu maddelerin kabul edilip edilmeyeceği henüz belli değil. Taslak Üst Kurul'un geçen hafta yaptığı toplantısında tartışıldı. Konu bu hafta yapılacak toplantıda da ele alınacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow