hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ramazan'ın bitişini beklemek yok"

    Ramazanın bitişini beklemek yok
    expand

    Hakkari Çukurca'dan gelen 7 şehit haberinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, "Terörle mücadelede Ramazan'ın bitişinin beklenmesi söz konusu değil" dedi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'dan Ankara'ya gelişinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, terörle mücadele konusundaki sorular karşısında, "Şunu herkesin bilmesi gerekir ki; devletin gücünün üzerinde güç yoktur. Hiç kimse Türk devletini silahla, terörle, şiddetle hizaya getireceğini düşünüyorsa bunda büyük bir yanılgı içerisine girer. Bunun maliyeti çok büyük olur" dedi.

    Gül, şunları söyledi:

    "Bazı artışların olacağını istihbarat bilgileri veriyor. Buna göre tedbirler hep alınıyor. MGK'nın en önemli konusu terörle mücadele konularıdır. Hükümetin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Emniyet Teşkilatlarımızın bununla ilgili yeni çalışmaları vardır. Özellikle Ramazan ayı içerisinde bu tip provokasyonlar, pusu kurmaları terör örgütü bilinçli bir şekilde yapıyor. Şunu herkesin bilmesi gerekir ki; devletin gücünün üzerinde güç yoktur. Hiç kimse Türk devletini silahla, terörle, şiddetle hizaya getireceğini düşünüyorsa bunda büyük bir yanılgı içerisine girer. Bunun maliyeti çok büyük olur. Gösterilen şefkat halkımıza gösterilmektedir ama teröristler kesinlikle halkımızdan daima ayrı tutulur. Onlara, devletin gücünün herkesten üstün olduğunu gösterebilecek durumdayız ve bunu da herkes görecek"

    "Terörle mücadelede ramazan sonrasının beklenmesi söz konusu değildir"

    Ramazan sonrasının beklenmesine yönelik eleştiriler karşısındaki fikri sorulan Gül, "Böyle bir bekleme söz konusu değildir. Terör örgütünün bazı pusu faaliyetleri yapacağı ile ilgili istihbaratlar olduğu için buna karşı alınan tedbirler var. İma edilen heralde budur. Yoksa bunun gecesi gündüzü söz konusu olmaz. Tabii ki Ramazan ayında, halkın dikkatini çekmek için özellikle Kürt vatandaşlarımızın dikkatini çekmek için, terörün ne olduğunu, böyle bir ayda bile pusu kurularak, kalleşçe saldırılar düzenlediği konusunda dikkat çekmek için söylenmiştir bütün bunlar. Yoksa terörle mücadelede, en ufak bir zafiyet söz konusu olmaz. Güvenlik güçlerimiz daima teyakkuzda olur ve gereğini her zaman yapar. Geniş anlamda yeni bir çalışmanın yapıldığını hepiniz biliyorsunuz. Bu sözler, bununla ilgili söylenmiş olabilir. Yanlış anlamlar çıkartmamak gerekir" diye konuştu.

    DİĞER AÇIKLAMALAR

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hain saldırıların terörle mücadele konusundaki kararlılığı etkilemeyeceğini belirterek, "terörün bitirilmesi, barış ve huzurun hakim olması için toplumun tüm kesimlerini terörü reddetmesi, kınaması ve bu konuda bir dayanışma göstermesi gerektiğini" ifade etti.

    CHP lideri Kılıçdaroğlu , terörün engellenmesi konusunda CHP olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını, ancak öncelikle AK Parti'nin kafasının bu konuda net olması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki hain saldırı ve Hükümetin terörle mücadele konusundaki açıklamalarını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Hükümetin, (Ramazan sonrası göstereceğiz, ramazan sonrasında gerekli önlemleri alacağız) şeklindeki söylemini doğru bulmadığını" söyledi.

    Bugün yine şehit haberlerinin geldiğini, Çukurca'daki hain saldırı ile ilgili haberin, TBMM Başkanı Çiçek ile görüştükleri sırada ulaştığını belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer 8 yıldır iktidardaysanız, hala bugüne kadar bir önlem almadıysanız, aldığınız önlemi kamuoyu ya da diğer siyasi partilerle paylaşmadıysanız, toplumsal mutabakat sağlamadıysanız, terörle mücadelede başarı elde edemezsiniz" dedi.

    Gelinen noktada AK Parti'nin 8 yıllık süreçte terörle mücadelede başarılı bir sonuç elde edemediğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Yapılması gereken, toplumsal bir mutabakatı sağlamaktır. Defalarca söyledik, terörün engellenmesi konusunda CHP olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Ama önce AKP'nin kendi kafasının net olması lazım. Mücadeleyi hangi yöntemlerle yapacağını bilmesi lazım. Öyle anlaşılıyor ki 8 yıllık çabanın sonucunda herhangi bir yol katetmemişler. Geldikleri nokta, 'Yine şehitlerimiz var, ramazanın bitmesini bekliyoruz...' olacak şey değil."

    Kılıçdaroğlu, "Ramazandan sonra bir sınır ötesi operasyon bekleniyor mu" sorusuna "Bilmiyoruz. Neyi düşündüklerini bilmiyoruz. Değişik yorumlar yapılıyor. Biz de o yorumları takip ediyoruz" yanıtını verdi.

    Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümetin, terörle mücadele ile ilgili bilgilendirmesi konusunda, Meclisin olağanüstü toplanması için imza toplanması söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine, "Ona bakacağız. Parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırmak önemli bir şey. Bir değerlendirme yapacağız. Bu değerlendirmeden sonra görüşümüzü kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Hakkari'de düzenlenen hain saldırı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Amerikalı müttefiklerinin olaydan derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

    ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Büyükelçi Ricciardone'nin, "Türkiye'nin Amerikalı müttefikleri, bir kez daha, Türk askerlerinin bu kez Hakkari ilinde hayatını kaybetmelerinden ötürü derin üzüntü duymaktadır" dediği belirtildi.

    Açıklamaya göre Ricciardone, "Amerika Birleşik Devletleri adına, şehitlerin aileleri ve dostlarına yürekten başsağlığı dileklerini" göndererek, "Türkiye'nin, ABD'nin terör örgütü ilan ettiği PKK ile mücadelesinde yanında yer almaktayız" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow