hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yorgun Herakles" tek vücut oldu

    Yorgun Herakles tek vücut oldu
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD dönüşü uçakta getirdiği üst yarısı, Antalya Müzesi'ndeki alt tarafıyla birleştirilen 'Yorgun Herakles' (Herkül) heykeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle sergilenmeye başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya'daki Perge Antik Kenti'nden 31 yıl önce kaçırılan üst kısmı, ABD ziyareti dönüşü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağıyla 25 Eylül'de Türkiye'ye getirildi.

    Antalya'ya getirilen 'Yorgun Herakles' heykel iki parçası, uzmanlar tarafından Antalya Müzesi'nde birleştirildi.Birleştirilen heykel için Antalya Müzesi'nde bugün tören düzenlendi.

    Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, bazı sinema sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı.

    Törende konuşan Bakan Ertuğrul Günay, tarihe, arkeolojiye önem veren herkes için özel bir gün yaşandığını söyledi.

    Yorgun Herakles heykelinin üst kısmının da Türkiye'ye getirilerek birleştirilmesinin sadece Türk kültür dünyası için değil, her açıdan büyük önemi olduğunu vurgulayan Bakan Günay, "Gerçekten büyük sevinç yaşıyoruz. Çünkü son yıllarda ülkemizden alınıp götürülmüş olan, haksız biçimde, yasadışı yöntemlerle alınıp götürülmüş olan çok sayıda eseri geri getirme konusunda eski yıllara oranla bir başarı sergiliyoruz" diye konuştu.

    Türkiye'ye yurtdışından 1998- 2002 yılları arasında 492 eser, 2002- 2007 yılları arasında 756 eser, 2007- 2011 yılları arasında ise 3 bin 272 eserin getirildiğini dile getiren Bakan Günay, şöyle dedi:

    "1998'den bu yana 4 bin 519 eser getirilmiş. Bunların 4 bin 28'i 2002'den bugüne kadar ve 3 bin 719'u da 2007 sonundan bu içinde bulunduğumuz tarihe kadar. Bu son yıllarda Türkiye'nin ekonomisinin, turizminin dünyaya tanıtmakla kalmayıp, tarihine sahip çıktığına önem veren gelişmelerdir. Bu sadece bir bakanın özel ilgisiyle, sadece birkaç kişinin özel ilgisiyle oluşan bir güzel sonuç değil. Çok sayıda arkadaşımızın yıllar süren katkılarıyla çıkan bir sonuç."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow