hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni bir krizimiz oldu!

    Yeni bir krizimiz oldu
    expand

    Cumhuriyet'in kuruluşunun 88'inci yıldönümü kutlamaları Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. CHP'li Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, resmi geçit törenlerinin iptal edilmesine tepki göstererek, "Geçit törenlerinde bu ülkede dansöz oynatılmıyor" dedi.

    CHP Edirne İl Teşkilatı ise yarın sabah saat 10.30'da vatandaşları bayrakları ile daha önce törenlerin kutlandığı Talatpaşa Caddesi'ne davet etti.

    Edirne'deki törenler Talatpaşa Caddesi'ndeki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı.

    Törenlere Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 54'ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demir, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile kamu kurumları Atatürk anıtına çelenk koydu.

    CHP Edirne İl Teşkilatı Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesine tepki gösterdi.

    Cumhuriyet resepsiyonu ve kokteylinin iptal edilmesinin normal karşıladıklarını belirten CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Civaroğlu, "Ancak sabahki genelge ile bayram geçit törenlerinin iptal edildiğini öğrendik. Biz Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünün iptal edilmesini doğru bulmuyoruz. Acı, üzüntü, eğlence, coşku ayrı şey, cumhuriyeti yaşamak ayrı şey. Cumhuriyet bayramını kutlama, sadece kutlama değil, anmadır da. Acımız ve üzüntümüz çok büyük. Ancak Cumhuriyetin ayakta sağlam durması gerekmektedir bu acıların sarılması için. Halkımızla birlikte cumhuriyetin var olduğunu, ayakta durduğunu dosta düşmana göstermek için 29 Ekim yürüyüşünü halkımız ile birlikte yarın saat 10.30'da yapacağız. "dedi.

    Halk yürüyüşüne davet

    CHP Edirne İl Teşkilatı, siyasi hiçbir parti afişi ve bayrağı taşımadan halkı ve diğer partileri Türk bayrakları ile yarın saat 10.30'da törenlerin daha önce yapıldığı Talatpaşa Caddesi üzerinde toplanmaya tören yürüyüşü yapmaya davet etti.

    "Törende dansöz oynatılmıyor"

    Kırklareli'ndeki törenlere ise Vali Mustafa Yaman Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, 55'nci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Aydın, CHP Milletvekili Turgut Dibek askeri erkan ve öğrenciler katıldı.

    Törenin ardından Kırklareli CHP il teşkilatı, Van'da yaşanan deprem nedeniyle Cumhuriyet Bayramı resmi geçit törenlerinin Başbakanlık genelgesiyle iptal edilmesine tepki gösterdi.

    CHP'li Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir tablo ile karşılaştıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Van'da yaşanan deprem felaketi ile tüm vatandaşlarımız üzülmüş ve hepimizin acısı gerçekten büyüktür. Başbakanlık bugün kutlamasına başladığımız ülkemizin en büyük ulusal bayramı olan cumhuriyet bayramının yarınki geçit törenlerinin yapılmayacağı, bayramın sadece çelenk programı ve valiliklerdeki kabul töreni ile kutlanacağına dair bir genelge yayınlamıştır. Bunu kabul etmek mümkün değildir.

    "Dansöz oynatılmıyor"

    Cumhuriyet Bayramı böyle bir genelge ile iktidarın kafasındaki cumhuriyet düşmanlığını ortaya çıkaran düşüncelerle engellenecek bir bayram değildir. Savaş dahi çıksa biz bu bayramı kutlamak zorundayız. Geçit törenlerinde bu ülkede dansöz oynatılmıyor. Cumhuriyet Bayramı törenlerinde vatandaşlarımız o bütünlüklerini pekiştirerek mutlu oluyor. Bunun mutlaka düzeltilesi gerekir. Bu genelge törene iki saat kala yayınlandı. Bu bir denemedir. Bu bir meydan okumadır. AKP'nin kafasında bir tek şey vardır. Laik ve demokratik cumhuriyetle hesaplaşmadır. Bunun zeminleri zaten yavaş yavaş hazırlandı ve görüyoruz."

    Bir tepki de İzmir'den

    İzmir'de de Cumhuriyet'in 88'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Çelenk töreninin ardından CHP'li milletvekilleri yarınki törenlerin iptal edilmesini protesto etti.

    Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki törene İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay, İzmir Milletvekilleri, rektörler, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri, gaziler katıldı.

    CHP'liler tören sonrası Atatürk anıtı önünde yarınki törenlerin Başbakanlık Genelgesi'yle iptal edilmesine tepki gösterdi.

    CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Erdal Aksünger, Mustafa Moroğlu açıklama yaptı.

    CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, deprem falaketinin herkesi üzdüğünü ancak Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptalinin düşündürücü olduğunu belirtti. Bayır, "Kutlamalarda eğlenceler iptal edelebilir. fakat törenleri iptal etmeyi anlamış değilim. Okullarda öğretmenler bizleri arayıp sınıflarda Cumruriyet'i kutlamak için hazırlıklar yaptıklarını, onların da iptaline tepkili olduklarını söylediler. Bu tür etkinlikleri iptal ederek Cumhuriyet'in değerlerini unutturmaya kararlılar."

    CHP Milletvekili Erdal Aksünger de sadece kutlama törenlerinin yapılabileceğini belirterek, "Bu Cumhuriyet tarihinde ilk kez iptal edilen tören olacak. Bu toplum çok acılar gördü, yine de Cumhuriyet kutlama törenleri iptal edilmedi. Meclis'te bunu gündeme getireceğiz. Cumhuriyet'in içi boşaltılıyor. İnatla, ısrarla Cumhuriyet'e sahip çıkacağız" dedi.

    Musa Çam ise, "Halkımız zaten acı çeken kardeşlerimize her türlü desteği veriyor. Resepsiyonlar şenlikler iptal edilsin. Fakat bu hayati gün iptal edilmesin. Törenler yapılsaydı 81 ilde vatandaşlar tek yumruk, yürek olacaktı" diye konuştu.

    Miletvekili Mustafa Moroğlu da, "Bu Cumhuriyet'in koybolması provası. Atamızı anacağımız 10 Kasım'ı da iptal edecek bir şeyler bulabilirler. Acılar bahane ediliyor. Cumhuriyetimize daha fazla sahip çıkacağız" dedi.

    CHP'den açıklama: "Doğru bulmuyoruz"

    Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Cumhuriyet Bayramı törenlerinin stadyumlarda yapılan bölümünün iptal edilmesini doğru bulmadıklarını kaydetti.

    Güler, İzmir'in Bergama ilçesinde belediye tarafından meclis salonunda düzenlenen Cumhuriyet konulu panelde yaptığı konuşmada, terör saldırıları ve Van depremi dolayısıyla ulusça üzüntülerin yaşandığı bir dönemde Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığını kaydetti.

    Van'daki deprem nedeniyle Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının bazı bölümlerinin iptal edildiğini belirten Güler, "Cumhuriyet Bayramı'nda çelenkleri koyduktan sonra bayraklarımızı alıp stadyumlarda şehitlerimizi anıyorduk. Hükümet tarafından gönderilen 4 satırlık yazıyla stadyum kutlamaları engellendi" dedi.

    Güler, depremzedelere yardım için ellerinden geleni yaptıklarını da kaydederek, "Partimizin gençlik kolları, milletvekillerimiz yardım için Van'da" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow