hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demir yollarına deprem uyarı sistemi

    Demir yollarına deprem uyarı sistemi
    expand

    Türkiyenin deprem gerçeği demiryollarını da harekete geçirdi. Deprem riski bulunan demiryolları güzergahlarına yüksek hızlı trenler için "hızlı uyarı sistemi" kurulacak. Bu sistem sayesinde hızlı trenler depremi erken algılayabilecek ve ani frenle durdurulacak.

    Van depreminin ardından demiryolları da harekete geçti. Deprem riski bulunan demiryolu güzergahına hızlı trenler için hızlı uyarı  sistemi kurulacak. Yeni alınacak  6 yüksek hızlı tren'de deprem uyarı sistemini algılayacak donanım koyulacak.

    Çalışmayı, Devlet Demir Yolları ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ortak yürütüyor.

    Yeni sisteme göre ,demir yolu üzerine belirli noktalara 5'er kilometre aralıklarla deprem sensörü yerleştirilecek ve bu sensörlerle belirlenecek deprem büyüklükleri baz alınarak alarm verilecek.

    Gelen sinyal demiryollarının trafik kontrol merkezlerine onların üzerinden de trenlere ulaştırılıp hızlı trenlerin ani frenle durdurulması sağlanacak.

    Çalışma ilk etapta sadece Eskişehir- İstanbul etabı için geçerli. Ancak daha sonra diğer hatlara da yaygınlaştırılacak. Proje henüz alt yapısının tamamlanması aşamasında ama 2013'den itibaren "hızlı uyarı sistemi" kulanılabilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow