hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KCK'da 44 tutuklama

    KCKda 44 tutuklama
    expand

    KCK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 50 kişiden 44'ü, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 6 kişi ise serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu da var.

    İstanbul nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen şüphelilerin mahkeme sorgusu gece saat 23.00 civarında başladı.14 saat iki hakim tarafından sorgulanan şüphelilerden 24’ünün işlemleri tamamlandı. Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 24 kişiden 23’ü tutuklandı. Bir şüpheli ise serbest bırakıldı.

    21 kişi daha tutuklandı

    PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 21 kişi daha tutuklandı.

    Savcılıkça tutuklanmaları istemiyle gönderilen 47 şüpheliden, 23'ünün daha İstanbul, 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadesi alındı.

    Mahkeme, 21 kişinin tutuklanmasına, 2 kişinin de serbest bırakılmasına karar verdi. Böylece, şüphelilerin çokluğu nedeniyle mahkeme işlemleri 2 hakim tarafından 2 grup halinde yürütülen 47 kişiden, toplam 44 kişi tutuklanırken, 3 kişi serbest bırakıldı.

    Bakırköy ve Metris Cezaevi'ne gönderildiler

    Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 44 kişi, adliye bahçesinde bekletilen Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne ait 3 midibüse bindirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkarılan şüpheliler, Bakırköy ve Metris cezaevlerine götürüldü.

    Zarakolu bu gece bakanın davetlisiymiş

    Tutuklanan yayıncı Ragıp Zarakolu'nun suçlamaları reddettiği savunmasında "Suçlamalara konu faaliyetlerim tamamen entelektüel faaliyetlerdir. Yıllardır devam eden soruna çözüm bulma konusunda kendi katkılarımı da sunmak amacıyla hareket etmekteyim. Bu manada bu akşam Kültür ve Turizm Bakanı'nın himayesinde gerçekleştirilecek olan uluslararası bir toplantıya da davetliyim" diye ifade verdiği öğrenildi.

    "Terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanan yayıncı Ragıp Zarakolu'nun savcılık ifadesinde suçlamaları kabul etmediği, herhangi bir örgütsel faaliyet içerisinde bulunmadığını söylediği belirtildi.

    13 Haziran 2010'da Ümraniye'de BDP bünyesinde faaliyet göstermek üzere yapılandırılan siyaset akademisi açılışına katıldığını belirttiği öğrenilen Zarakolu'nun, "Bu açılışa da bir davet üzerine katılmıştım. Aynı açılışa bahse konu siyasi partinin eş başkanı ve milletvekilleri de katılmıştı. Açılış sonrası bir konuşma yaptığımı hatırlıyorum. Açılış sonrası bir konuşma yaptığımı da hatırlıyorum. Konuşmamda siyaset akademileri türü yapılanmaların Avrupa'da da örnekleri olduğunu ve özellikle sosyalist hareketlere bir ivme kazandırdığını belirtmiştim" dediği öğrenildi.

    Zarakolu, siyaset akademisi okulunda da herhangi bir ders vermediğini söylediği belirtildi.

    Yayıncı Zarakolu'nun uzmanlığı olan bazı konularda yıllardır Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde toplantı, konferans ve eğitim faaliyetlerine katıldığı söylediği öğrenildi.

    Suçlamaların hepsi entelektüel faaliyetler

    Evinde yapılan arama ele geçirilen sırasında belgelerin yayıncılık faaliyeti nedeni ile yaptığı çalışmalarla ilgili olduğunu anlatan Zarakolu'nun, "Bu belgeler çeşitli kitap taslaklarını içeriyor. Suçlamalara konu faaliyetlerim tamamen entelektüel faaliyetlerdir. Yıllardır devam eden soruna çözüm bulma konusunda kendi katkılarımı da sunmak amacıyla hareket etmekteyim. Bu manada bu akşam Kültür ve Turizm Bakanı'nın himayesinde gerçekleştirilecek olan uluslararası bir toplantıya da davetliyim" diye ifade verdiği öğrenildi.

    İfadesinde Türkiye'nin giderek otoriteleşen bir sistem haline geldiğini belirten Zarakolu'nun, "Mahkemenizin beni kitaplarımdan ayırmayacağını ümit ediyorum" diye konuştuğu belirtildi.

    Ersanlı: "Terör örgütüyle ilgim olmaz"

    Mahkemede yaklaşık bir saat ifade veren Prof. Büşra Ersanlı'nın da hakkındaki suçlamaları kabul etmediği belirtildi. "Benim silahlı terör örgütü ile hiçbir ilgim olamaz. Hatta şüphesini dahi kabul edemem. KCK isimli yapılanmayla bir ilgim yoktur" dediği öğrenilen Ersanlı'ya mahkemede nöbetçi hakimin aramalarda bulunan notları sorduğu bildirildi.

    Kendisi ile ilgili yapılan aramalarda bulunan notların akademik araştırmalara dair tuttuğu notlar olduğunu söylediği belirtilen Ersanlı'nın "Bazı notlar ise panellerde bana yöneltilen sorular nedeniyle aldığım notlar. Bunların silahlı terör örgütü ile ilgisi yoktur. Ben birkaç defa siyaset akademisine ders vermek için gitmiştim. Ben Çarşamba günü vereceğim doktora semineri ve parti içindeki görevim nedeniyle Anayasa Komisyonu için yaptığım çalışmaları aksatmak istemiyorum. Bu nedenle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı talep ediyorum " diye ifade verdiği öğrenildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow