hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türk halkından özür diliyorum"

    Türk halkından özür diliyorum
    expand

    Siyasi partilerdeki bayramlaşmalar çerçevesinde DSP, CHP ve BBP heyetleri AK Parti'yi ziyaret etti. Ziyarette DSP Genel Saymanı Yüksel Erdoğan 2001 krizinde Türk halkını küstürdüklerini belirterek, "Türk halkından özür diliyorum" dedi.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Ankara milletvekilleri Cevdet Erdöl ve Nurdan Şanlı'dan oluşan heyetin ev sahipliğinde AK Parti'yi, DSP Genel Sayman Yüksel Erdoğan, Disiplin Kurul Üyesi Osman Çoban'dan oluşan heyet ziyaret etti.

    "2001 krizi için özür diliyoruz"

    DSP heyeti ziyaretinde hükümetin hayvancılığa dönük teşviklerine değinerek, bunları genel olarak desteklemelerine rağmen, nakit teşviklerin istismara yol açtığını söyledi. Geçmişte bu konuda hazırladıkları bir projeleri bulunduğunu ve katkıda bulunabileceklerini ifade eden DSP Genel Saymanı Erdoğan, sözü 2001 krizine getirerek, Türk halkından özür diledi. Bayramların, küskünlerin barıştığı, kırgınlıkların giderildiği dönemler olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

    "Biz de DSP olarak 2001 yılındaki krizle Türk halkını küstürdük. Ben bugünkü DSP'nin yetkili bir kişisi olarak o günkü yöneticilerimiz adına halkımızdan özür diliyorum; 2001 kriziyle yarattığımız sıkıntıdan ötürü. Aslında kriz bir Anayasa atma krizi değildi. Kökü 1994 yılında Tansu Hanım'ın attığı yüksek faiz ve sabit kura dayalı bir sistemle krizin tohumları atılmıştı. Buna ilaveten dönemin Hazine Müsteşarının icat ettiği repo denen afyonu, bu ülkenin halkına uyguladılar iş adamlarına uyguladılar. Bu ülkenin iş adamları girişimcileri akşam saat 5'te yatar iş yerini kapatırken devlete parayı verip sabah kahvaltısında da para kazandılar. Bu sistem 2001 yılına kadar geldi ve krizle sonuçlandı. Tabii bu işe bizim dönemimizin Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarı da olumsuz katkılar sağladı. Onun en büyük hatası da nereden buldun yasası diye bir yasa çıkarmaya kalktılar. Bu yasa ile paranın yurt dışına kaçıp tekrar Türkiye'ye gelmesi faizlerin artmasına neden oldu. Gazi Erçel'in piyasaya gerekli nakit akışını vermemesi 2001 krizinin sebepleri arasında yer aldı. Krizin asıl tohumları da 1994 yılında ekilmişti. Bizim dönem Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarımızın yaptığı katkılar da tuz biber oldu ve 2001 krizini yaşadık. Fakat bugüne kadar bunun düzgün bir analizini yapan da pek ortaya çıkmadı. Ben bugün o dönem için Türk halkına verdiğimiz, yaşattığımız o krizden ötürü Türk halkından özür diliyorum. Partimizin kapıları Türk halkına sonuna kadar açık. Bizler halkımızı kucaklamak istiyoruz. Bayramlar bir barışma vesilesi ise kırılan halkımızla barışmak tekrar DSP'de onları görmek istiyoruz."

    Erdoğan'ın bu sözleri üzerine AKP'li Reha Denemeç, "Bir öz eleştiri yaptınız o da bir erdemdir. Tabii 2001 krizinin üzerinden 10.5 yıl geçti. O krizde ortaya çıkan birçok problemler aslında Türk ekonomisinin kronik problemlerinin patlamasıydı" dedi.

    DSP heyetinden Osman Çoban da söz alarak, "Demokratik Sol Parti olarak sizleri nezaketen ziyarete geldik. Tabii sayın başkanım daha çok kendimize dönük ve size dönük eleştiri ve öz eleştirilerde bulundu. Bunun yeri tabii burası değil. Biz nezaketen bayramınızı kutluyoruz" dedi.

    AK Parti'yi daha sonra CHP Genel Başkan yardımcıları Atila Emek, Ayten Kayalıoğlu'dan oluşan heyet ziyaret etti. Sonrasında da BBP'nin bayram ziyareti vardı. BBP heyetinde Genel Başkan yardımcıları Selahattin Şenliler, Tevfik Eren bulunuyordu.

    Yaşanan terör olayları ve Van depremi nedeniyle buruk bir bayram geçirildiğini söyleyen Şenliler, depremde, özellikle kamu binalarının zarar gördüğüne işaret etti. Şenliler, "Aslında kamu binaları böyle afet durumlarında toplanma yerleridir, ancak zarar gören binaların çoğu kamu binaları" dedi.

    BDP'nin ziyareti sırasında AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'ün sözü yeni anayasaya getirmesi üzerine BDP'li Şenliler, "Anayasanın bir ideolojisi olmalı, anayasın ideolojisi de milli birlik ve beraberlik olmalı" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow