hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hem alkışlandı hem tepki aldı

    Hem alkışlandı hem tepki aldı
    expand

    Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek, sadece Suriye'de değil Doğu Akdeniz genelinde birden fazla kıvılcım noktası bulunduğunu, bölgenin istikrara kavuşturulmasına yardım etmesi için Türkiye'ye güvendiklerini söyledi.

    TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerine hitap eden Buzek, Van'da yaşanan iki deprem sonrası hayatını kaybeden ve sorunlar yaşamaya devam edenlerle ilgili olarak başsağlığı dileklerini ve üzüntülerini ifade etti.

    Depremin ardından Türkiye'de büyük bir dayanışma olduğunu belirten Buzek, "AB de burada olmaya sizlere yardımcı olabileceği her noktada yardımcı olmaya devam edecek. Bu noktada Avrupa sivil koruma mekanizması olarak adlandırdığımız sistemi birkaç saat içerisinde devreye soktuk. Çünkü sizler yalnız değilsiniz" diye konuştu.

    AB'nin temsilcisi olarak ikili ilişkiler açısından zor bir dönemde Türkiye'ye geldiğini dile getiren Buzek, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin aylardan beri bir açmaz içerisinde olduğuna işaret etti.

    İleriye dönük adımlar atılabilirse bunun herkesin tercih edeceği ve her iki taraf için de faydalı olacak sonuçlar doğuracağını kaydeden Buzek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arap dünyasında, Ortadoğu'da giderek artan gerilimin Türkiye ve AB arasındaki yakın işbirliği ile çözümlenmesi gerekiyor. Çünkü her ne kadar sizin ekonominiz iyi durumda bile olsa her iki yapının ekonomisinin de işliyor olması kanımca önem taşımakta. İşte bu bağlamda ikili konuları görüşmek ve çözümüne katkı sağlamak için ziyaretimi gerçekleştiriyorum."

    Sağlık reformlarına övgü

    Buzek, Avrupa Parlamentosunun her zaman Türkiye'nin savunucusu olduğunu ve AB'nin genişlemesini desteklediğini bildirdi.

    Türkiye ile işbirliğininin geliştirilmesinin önemine değinen Buzek şunları kaydetti: "Türkiye'nin güçlü demokratik geleneklerinin reformcu ve ilerici politikalarının ve aynı zamanda geride bıraktığımız yıllarda kaydettiği inanılmaz başarılarının anıtı niteliğinde olan bu yüce Mecliste konuşuyor olmaktan onur duymaktayım. Ben tüm bunlardan dolayı sizleri kutlamak istiyorum. Türkiye'nin gerçekten gurur duyması gereken pekçok husus var. Ekonominiz geride bıraktığımız 10 yıllık dönemde 3 kat büyüdü. Çok önemli sosyal reformlar hayata geçirdiniz. Örneğin sağlık hizmetleri tüm ülke nüfusunu kapsayacak şekilde geliştirildi."

    Hem alkışlandı hem tepki aldı

    Buzek'in bu sözleri Genel Kurulda tepkiye neden oldu.

    Bunun üzerine Buzek, ne söylendiğini anlamadığını belirterek, milletvekillerinin gülümsemelerinden bunun dostane bir tartışma olduğunu anladığını kaydetti.

    Buzek'in "Laik demokrasiniz Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da otoriter yönetimlerden kurtulmak isteyen milyonlar için bir ilham kaynağı oldu" sözleri ise salondaki AK Partili milletvekilleri tarafından alkışlandı.

    Buzek, AB ile Türkiye arasındaki güçlü bağlara dikkat çekerek, "AB komisyonunun entegrasyonun artırılmasından dış politikaya terörle mücadeleden ticarete ve vize koşullarının hafifletmesine kadar pek çok konuda ortaklığımıza yeni bir ivme kazandırması en büyük beklenti" diye konuştu.

    Türkiye'nin yükselen bölgesel ve uluslararası konumuna değinen Buzek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin uluslararası topluma sunabileceği çok şey var. Ancak
    Türkiye ile AB'nin birlikte çalışması esas önem taşımakta ki dış politikalarımızda daha iyi bir eşygüdüm varolabilsin. Özellikle bu zorlu zamanlarda beraber daha fazla çalışmalı ve stratejik düşünmeliyiz. Birlikte sadece daha güçlü olmakla kalmayıp aynı zamanda daha fazla güvenlik içinde de olacağız. Geçtiğimiz aylarda Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki özgürlük mücadelesini desteklediklerini vurguladılar. Ortadoğu'da pek çok kişi başarıyla modernleşen bir toplum örneği olarak sizleri bir ilham kaynağı olarak görmekte. Başbakan Erdoğan, Mısır devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e görevi bırakması yönünde çağrıda bulunan ilk Müslüman lider oldu. Ülkenizin liderleri Mısır'a, Libya'ya, Tunus'a ziyaret gerçekleştirmiş ve laikliği teminat altına alan bir anayasanın kabul edilmesi yönünde ikna çalışmaları yapmışlardır. Son olarak da kapılarınızı ve gönüllerinizi Suriye muhalefetine de açtınız."

    Suriye konusu

    Buzek, Türkiye'nin 19. yüzyılda Polonezköy'de Polonyalılar için güvenli bir alan yarattığını anımsatarak, bunun tam 180 yıl önce meydana geldiğine işaret etti. "Benim ülkemde herkes bu davranışı hatırlamakta ve anmakta" diye konuşan Buzek, benzer dayanışma ruhunun bugün Esad rejimine muhaliflere de gösterildiğini belirtti. Buzek, bunun uluslararası camiada önem taşıdığın kaydetti.

    Suriye'deki gelişmeler ışığında Avrupa ve Türkiye politikaları uyumlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, düşen bir diktatörlüğün hem tehlikeli hem de öngörülemez olabileceğini söyledi.

    Buzek, "Sadece Suriye'de değil Doğu Akdeniz genelinde birden fazla kıvılcım noktası mevcut ve bölgenin istikrara kavuşturulmasına yardım etmesi için Türkiye'ye güvenmekteyiz" diye konuştu.

    Sivil anayasaya destek

    Buzek, Türkiye'nin önünde anayasayı değiştirme gibi tarihi bir fırsat olduğuna işaret ederek, bunun bir çatışma zamanında yazılmayacak olan ilk Türk anayasası olacağını ifade etti.

    Bu sayede etnik kökeni veya inancı ne olursa olsun, Türkiye'nin tüm vatandaşlarını koruyacak ve tüm vatandaşların hak ve özgürlüklerini teminat altına alacak bir çerçeve oluşturma fırsatı yakalanacağını dile getiren Buzek "Ben bu anlamda hükümeti muhalefeti ve sivil toplumu ile birlikte Türkiye'nin kapsayıcı bir süreç izleyerek ki kapsayıcı süreç çok önemli, sivil bir anayasa hazırlama yönündeki çabalarını güçlü bir biçimde desteklemekteyim" diye konuştu.

    Mecliste yeni anayasa ile ilgili başlatılan süreçten çok etkilendiğini de kaydeden Buzek, yeni anayasanın yazılmasının kolay olmayacağını ancak başarılmasının demokratik yapıları perçinleyeceğini, Türk toplumunun merkezinde insan hakları ve temel özgürlüklerin yer aldığı çoğulcu bir demokrasiye dönüşümüne de yardımcı olacağını kaydetti.

    Bağımsız basın vurgusu

    AB Parlamentosunun Türkiye'de yargı reformu, ordu üzerinde sivil gözetiminin artırılması ve azınlıkların mülkiyet hakları konusundaki ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan bir karar yayınladığını, bunların doğru yönde atılan adımlar olduğunu belirten Buzek, şunları kaydetti:

    "AB içerisinde bizler bundan daha fazlasını görmek istiyoruz. Tıpkı benim gibi Türkiye'nin dostları sizleri reformları hızlandırmaya teşvik ediyor. Zira Avrupa parlamentosu ifade ve basın ve din özgürlüğü ile azınlıkların korunması konularında taşıdığı endişeleri dile getirmiştir. Ve bu konular da ele alınması gereken konular niteliğindedir.

    Kısa bir süre önce Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna Hersek'i kapsayan ziyaretlerimde de ifade ettim, bugün de tekrarlamak isterim; ifade özgürlüğü ve çoğulcu basın bizim tüm değerlerimizin kalbinde yer almaktadır. Birlik içerisinde her zaman bunun denetimi gerçekleştirilir, bu aynı zamanda müzakere gerçekleştiren aday ve potansiyel ülkelere uyguladığımız bir değerler bütünüdür. Bağımsız basın demokratik bir toplum açısından hayati bir önem taşımaktadır ve ifade özgürlüğü hepimizin üyesi olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatı uyarınca da teminat altındadır."

    "AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var"

    Avrupa'nın ve dünyanın birleşik ve demokratik tüm etnik kökenlerden inanç ve dinlerden gelenlerin bir arada yaşandığı, birey haklarının ve kültürel farklılıkların tanındığın bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu kaydeden Buzek, "AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var ve inanıyorum ki Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var. Gelin kazan-kazan stratejisini uygulayalım ve daha da iyi çalışmalar sergileyelim" dedi.

    AK Parti, CHP ve MHP gruplarını ziyaret etti

    Bu arada Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek, AK Parti, CHP ve MHP gruplarını ziyaret etti.

    Buzek, sırasıyla AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü. Görüşmeler, görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow