hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dersim katliamında "Alpdoğan" gitti

    Dersim katliamında Alpdoğan gitti
    expand
    KAYNAKMurat Aydın / Cnnturk.com

    Tunceli'nin Hozat ilçesinde korgeneral Abdullah Alpdoğan'ın adının verildiği sokağın ismi değiştirildi, sokağın yeni adı ise "Özgürlük Sokağı" oldu. Alpdoğan, "Dersim katliamı" harekatı sırasında korgeneral rütbesiyle ordunun başında yer alıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dersim katliamı" tartışmasıyla yeniden gündeme gelen ve 1937-1938 harekatı sırasında Korgeneral rütbesiyle operasyonda yer alan Abdullah Alpdoğan'ın ismi Tunceli'nin Hozat ilçesinden silindi.

    Hozat'ta belediye meclisi aldığı bir kararla, 1947 yılında Korgeneral Abdullah Alpdoğan'ın isminin verildiği sokağın tabelası değiştirirken, sokağın yeni ismi ise "Özgürlük Sokağı" oldu.

    Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Abdullah Alpdoğan'ın adının verildiği sokağın isminin değiştirildiğini ve sokağa "Özgürlük Sokağı" isminin konduğunu duyurdu.

    Cnnturk.com gündeme getirmişti

    Bu arada cnnturk.com, 23 Kasım'da "Dersim katliamının izleri o okullarda" haberini hazırlamış ve harekat dönemindeki sorumluların isimlerinin bazı okullara verildiği duyurulmuştu. Haberde operasyonda görev alan Mareşal Fevzi Çakmak ve General Abdullah Alpdoğan'ın isimlerinin Tunceli'deki okullara verildiği belirtilmişti.

    Tunceli merkezde Fevzi Çakmak adı

    Bu arada Tunceli merkezdeki Fevzi Çakmak Caddesi ismi ise duruyor.

    "Dersim katliamı" harekatı sırasında Genelkurmay Başkanı olan Mareşal Fevzi Çakmak'ın isme bir caddeye verilmiş.

    Aşağdaki Tunceli harıtasında üstte Fevzi Çakmak Caddesi, alttaki işaretli bölge ise Alpdoğan Mahallesi olarak yer alıyor. Alpdoğan Mahallesi'nin ismi ise yıllar önce Moğultay Mahallesi olarak değiştirildi.

    Şimdi merak edilen ise Hozat'tan sonra, BDP'li Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin'in de Mareşal Fevzi Çakmak adındaki caddenin ismi için harekete geçip geçmeyeceği...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow