hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KCK davası Kürtçe savunmada kilitlendi

    KCK davası Kürtçe savunmada kilitlendi
    expand

    Diyarbakır'da görülen KCK davasının 31. duruşmasına devam edildi. Sanıkların Kürtçe savunma yapmak istediği duruşmada Mahkeme Başkanı, mikrofonları kapattırdı. Sanıklardan ikisi mahkemeye Kürtçe yazılı savunma verdi, Mahkeme Başkanı, bu savunmaları da içeriğini inceletmeksizin iade etti.

    Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 31'nci duruşmasının sabahki oturumuna, 85'i tutuklu 5'i tutuksuz toplam 90 sanık katıldı.

    Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıklarla ile ilgili iddianamede yer alan iddiaları okudu. Sanıkların "Terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "örgüte yardım ve yataklık etmek" suçlarından cezalandırılmasının talep edildiğini kaydedildi.

    İddalarla ilgili sanıklar Kürtçe savunma yapmak istedi ancak Mahmkeme Başkanı buna izin vermeyerek, mikrofonun sesinin kapatılması talimatını verdi. Daha sonra sanıklardan Veysi Akar ve Mustafa Ocaklı haklarındaki iddialar ile ilgili Kürtçe yazılı savunmalarını mahkemeye sundu.

    Mahkeme Başkanı Yılmaz, savunmaları inceledikten sonra sanıklara iade etti. Sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar, mahkemenin savunma dilekçelerinin içeriğinin bilinmeden iade etmenin doğru olmadığını savundu.

    Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından, tutuklu 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

    İstenen cezalar

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

    Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, iki il genel meclisi başkanı ile iki belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow