hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tatlıses bu robotla iyileşecek!

    Tatlıses bu robotla iyileşecek
    expand

    Uğradığı silahlı saldırı sonucu sol kolundan his kaybı olan sanatçı İbrahim Tatlıses'in tedavisi için İsviçre'den özel bir robot getirildi.

    Armeo Spring adlı robot Romatem Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından yurda getirildi. Maliyeti 200 bin lira  olan robot ile kolunda tamamen ya da kısmi his kaybı olan hastalar rehabilite edilecek. İbrahim Tatlıses ise, diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, haftada dört gün bu robotla egzersiz yapacak.

    Tatlıses, sol kolunu kol robotuyla çalıştıracak

    13 Mart'ta Maslak'taki program çıkışı uğradığı silahlı saldırı sonucu sol kolunda his ve hareket kaybı oluşan sanatçı İbrahim Tatlıses Armeo Spring adı verilen kol robotuyla tedavisini sürdürecek.

    Uğradığı silahlı saldırı sonucu, sol kolunda kısmi his ve hareket kaybı oluşan Tatlıses, sol kolunu daha iyi kullanabilmek için, haftada dört gün kol robotuyla çalışacak.Romatem Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Koordinatörü Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, yedi yıldır yürüme güçlüğü çeken hastaların tedavisinde robot teknolojsinin kullanlıdığını aktardı.

    Kalyon, " Bugünden itibaren el ve kol rehabilitasyonunda tamamlayıcı bir yöntem olarak robotun kullanımına geçmiş bulunuyoruz. Bu kol robotunu inme adını verdiğimiz kol ve bacağın birlikte felcinde beyin hasarlarına bağlı felçlerde, ateşli silah yaralanmalarında, MS dediğimiz rahatsızlıklarda, ele ve kola isabet eden birtakım yaralanmalardan sonra el rehabilitasyonunda kullanmaktayız. " dedi.

    Robotun kullanılmasındaki amaçtan da bahseden Kalyon, " Burada amaç, kolun yapamadığı, yapmakta zayıf kaldığı hareketleri tamamlayıp, bir şekilde günlük yaşamdaki hareketlere çok benzer hareketlerle beyindeki hareket merkezlerini uyarıp, beyinden kola parmak ucuna kadar hareket uyarılarının gitmesini sağlamak " diye konuştu.

    " Cihazın Türkiye'ye gelişini hızlandırdık "

    Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Köksal Holoğlu, el ve kol rehabilitasyonu için kullanılacak kol robotunun Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti. Holoğlu, " Yaklaşık 200 bin lira gibi bir maliyeti var cihazımızın. Hastalarımız için uygulama süresi günlük bir saat. İbrahim Bey'in durumu nedeniyle cihazın Türkiye'ye gelişini hızlandırdık.İsviçre'den getirdik. Bu en gelişmişi üretilen el robotları içinde." dedi. İnsanların kol uzunluklarna, çocuk ve erişkin olmasına göre cihazın ayarlanabildiğini dile getiren Holoğlu, robotla egzersiz yapacak hastların az da olsa el ve kolunda hareketllilik olması gerektiğine dikkat çekti.

    " Üç ay içindne iyi şeyler görmeye başlayacağız "

    Kolu ya da elin tamamen hareket etme ve iyileşme sürecinin kişiden kişiye değiştiğini aktaran Holoğlu, " Standardı yok. Rehabilitasyonun da standardı yok. Hastalara ve kişiye özel rehabilitasyon programları var. Bazen biz iğneyle kuyu kazıyoruz.Biz İbrahim Bey'in tedavisinde iş makinesiyle kuyu kazmaya başladık.Çok hızlı gidiyoruz. Hem motivasyonu çok fazla hem de hastanın uyumu tedaviye katılımı çok iyi. İbrahim Bey ile normal hastalara göre çok daha kısa sürede iyileşmeler gözlemledik. " dedi. Holoğlu, Tatlıses'in robotu da kullanarak ne kadar sürede tamamen iyileşeceği sorusuna ise, " Üç ay içinde iyi şeyler görmeye başlayacağız " yanıtını verdi. Holoğlu, Tatlıses'in diğer tedavilerle birlikte kol robotu egzersizini haftada dört gün yapacağını da kaydetti.

    Armeo spring kol robotu

    Romatem Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından İsviçre'den getirilen cihaz, felç sonucu kolunda tamamen ya da kısmi his kaybı olan hastalarda kullanılıyor. Maliyeti 200 bin lira olan kol robotu seanslar şeklinde tedavide kullanılıyor. Sistem kol robotu ve sanal gerçeklik ekranından oluşuyor.

    Aparatlarla hastanın koluna bağlanan robot, sensörler yardımıyla hastanın yapmak istediği hareketi algılıyor. Hasta sanal gerçeklik ekranındaki balık tutma, alışveriş yapma gibi günlük yaşam aktivitelerini yapmaya çalışıyor.Hasta bu egzersizlerle hem günlük yaşamdan kopmuyor hem de kolunu farklı hareketler yaparak çalıştırabiliyor.Kol robotunu kullanmak isteyen hastaların ödemesi gereken ücret ise, 1 saatlik bir seans için 200 lira. Tatlıses bugün itibariyle kol robotuyla egzersiz yapmaya başlayacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow