hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Belçika tavşanı gümrükte doğurunca...

    Belçika tavşanı gümrükte doğurunca...
    expand

    Bursa'da hobi olarak çeşitli türlerde hayvan yetiştiren iş adamının Bulgaristan'dan satın aldığı bir çift Belçika kökenli etçil tavşandan gebe olanı, gümrükte 10 yavru doğurunca, şartlar değişti.

    Gümrük işlemleri 2 tavşan için yapıldığından yavrulara el konulurken, anne tavşanın da 2 ay boyunca yavrularını beslemesinin ardından Türkiye'ye geçişine izin verildi.

    Bursa'da bir tuğla ve kiremit fabrikasının yönetim kurulu üyesi olan ve küçük yaşlardan bu yana hobi olarak hayvan yetiştiriciliği yapan Ömer Faruk Erdönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılında kurduğu "mini hayvanat bahçesi" görünümündeki küçük çiftliğinde geyik, kanguru, tavuk, güvercin, muhabbet kuşu, koyun, tavşan, sülün gibi 160 türde hayvan bulunduğunu belirtti.

    Erdönmez, bunların önemli bölümünü süs tavuklarının oluşturduğunu ifade ederek, hayvanlarının çoğunun yurt dışı kökenli olduğunu bildirdi.

    Avrupa ve Balkanlar başta olmak üzere yurt dışında düzenlenen hayvanlarla ilgili fuar ve yarışmaların çoğuna katıldığını anlatan Erdönmez, "Buralarda ilgimi çeken hayvanı, yumurtasını alıp Türkiye'ye getiriyorum. Kendime almayacağıma dair söz verdiğim halde duramıyorum" dedi.

    Erdönmez, Bulgaristan'da düzenlenen bir fuarda ağırlıkları 14 kilograma kadar ulaşan Belçika kökenli etçil tavşanların ilgisini çektiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

    "Bu tavşanlar, Bulgaristan'da komünizm dönemlerinde protein ihtiyacının karşılanması için halka dağıtılmış. Halen ülkedeki birçok evde bu tavşanlardan bulunuyor. Bulgar halkı evlerine gelen misafirlerine bu tavşanların etlerini ikram ediyor. İlgimi çektiği için çiftliğime bir erkek ve dişi almaya karar verdim. Tavşanlar için sahibiyle gerekli anlaşmaları yaptık ve Türkiye'ye getirilmesi konusunda bütün bürokratik işlemleri tamamladık. Dişi tavşan gebeydi ve doğurmak üzereydi. Bulgaristan gümrüğüne gelindiğinde tavşan doğum yaptı."

    Tavşanın 10 yavrusunun bulunduğunu belirten Erdönmez, "Doğum olunca şartlar değişti. Sadece 2 tavşan için işlem yaptırdığımızından dolayı yavruları alamadık. Bu durumda annenin de geçişine izin verilmedi. Anne tavşanın, 2 ay 10 yavrusunu büyüttükten sonra Türkiye'ye geçişine izin verildi" dedi.

    Erdönmez, anne tavşanın yaklaşık 2 aylık bir aradan sonra eşine kavuştuğunu ifade ederek, "Bu kavuşma da uzun sürmedi. Erkek tavşan yakalandığı bir rahatsızlık yüzünden telef oldu. Bir erkek daha alıp üretmeyi planlıyorum. İlk olarak hayvanat bahçelerine vereceğim. Daha sonra talep edenlere satışına başlayabilirim" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow