hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hizbullah varlığını nasıl yürütüyor?

    Hizbullah varlığını nasıl yürütüyor
    expand

    10 yıl aradan sonra Hizbullah yine gündemin ilk sıralarında... Biz de Hizbullah dosyamızın üçüncü gününde en merak edilen sorulardan birine daha cevap arayacağız. Soru şu: Hizbullah varlığını dernekler aracılığıyla mı yürütüyor? Nasıl çalışıyor, nasıl örgütleniyorlar?

    Onlarca dernek. Hepsi de son yıllarda birbiri ardına ortaya çıktı.

    Doğru Haber gazetesi genel yayın yönetmeni Mehmet Göktaş, "Şu anda yapılan araştırmaya göre yüzlerce dernek kuruldu. Bunların büyük kısmı müstakil. Çünkü baktılar ki biri kapatılınca hepsi kapatılıyor, hepsi müstakil. İsimleri de ayrı. bu bir gizlilik değil" diyor.

    Mehmet Göktaş'a soruyoruz:

    - Yani biri kapatılırsa elimizin altında başka bir dernek olsun diye mi?
    - Elbette, beş liraya bakar bu, levha, boya bu kadardır. İnsanları kapatamadıktan sonra, susturamadıktan sonra dernek dediğiniz ne ki bir daha kurulur.

    Yüzlerce dernek Peygamber Sevdalıları Platformu adı altında toplanıyor.

    Mustazaf-Der, içlerinde en güçlü olanı. Onlar bu yapıya "Mustazaflar" yani "Mazlumlar Hareketi" diyor.

    Ancak adı aynı olsa da Batman'daki yapılanma hepsinden ayrı. Adı; Batman Mustazaf-Der İnsan Haklarını Koruma, Gençlik, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği.

    Mehmet Göktaş, "Batman yarışıyor Diyarbakır'la, Batman kendi kendini gösteriyor. Bu işin kökenlerinden birisi tabi..." diyor.

    Gergin röportaj

    Gerçekten de bu fark Batman'a gidildiğinde de çok net görünüyor. Örneğin ilk kez Batman'da Dernek Başkanı Abdurrahman Cens'in bir bakışıyla önce ortaya bir sehpa konuldu ve röportaj böyle başladı.

    Batman Mustazaf-DER Başkanı Abdurrahman Cens, "Bizleri tanımak isteyenler bu süreç içinde yaptığımız etkinliklere baksınlar. Bizleri tanımak isteyenler buradaki hizmetlerimize bir baksınlar" diyor.

    Bu dernek kapılarını ilk kez CNN TÜRK'e açtı ve Abdurrahman Cens ilk kez bir televizyon kuruluşuna derneği anlattı.

    - Derneğin amacı ne ve ne tür faliyetleriniz var Batman'da?
    - Bizim çok farklı komisyonlarımız var. Örnek veriyorum, mesela sulh ve uzlaşı komisyonumuz var. Buna müracaat eden kan davalı taraflar var. Eşiyle problemli insanlar var, çocuğuyla problemli insanlar var. Alacak verecek meseleleri var. Bunların bir uzlaşmaya varması için bize müracaat ediyorlar.

    Bizler bir karşılık beklemeden ücret almadan elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bizim fıkıh komisyonumuz vardır. Taziye komisyonumuz vardır. Ziyaret komisyonumuz vardır. İlim araştırma komisyonumuz vardır.

    Biz insanlığın bütün sorunlarının çözümünü İslam'ın öğretilerinde buluyoruz. Bunu şöyle anlamayalım, ben Müslümanım demekle sorunlar hallolmuyor. İslami bir yaşam yaşamak. Bir ilacı cebinizde taşımakla nasıl olmuyorsa siz İslam'ın güzel ahlakını yaşamadan çözüme ulaşamazsınız, sıkıntıdan kurtulamazsınız. Bizim dernek olarak en büyük amacımız. İslam'ın tanınması, İslam'ın yaşanması, islam'ın anlaşılması.

    Etkinlikler her dernekte aynı

    Adı farklı olsa da etkinlikler hemen her dernekte aynı. Cemaat içinde bütünüyle İslami kurallar uygulanıyor, sorunlar o kurallar çerçevesinde çözülüyor.

    Geniş katılımlı mitinglere imza atıyor, yoksullara gıda yardımında bulunuyor, düğün ve cenazelere katılıyor, kadınlar ve erkekler etkinliklerini ayrı mekanlarda yürütüyor, çocuklar kendi dersanelerinde eğitiliyor.

    Faaliyetler daha çok imam ya da seyda adı verilen kişilerce yürütülüyor. Bu kişilerin çoğu da imam ya da öğretmenken memuriyetlerine son verilenler.

    Etkinlikler ise kendi gazete, dergi ve televizyon kanallarından duyuruluyor.

    Yarın, "Hizbullah silahı bıraktı mı, yoksa toprağa mı gömdü?"



    BÖLÜM 1: Hizbullah kendine siyasi arenada yer arıyor (HABER İÇİN TIKLAYIN)
    BÖLÜM 2: Hizbullah'ın hayali: Ayaklanma ile devrim (HABER İÇİN TIKLAYIN)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow