hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Şalvar Davası" filmi gerçek oldu

    Şalvar Davası filmi gerçek oldu
    expand

    Malatya'nın Arguvan ilçesinde, sinema oyuncuları Şener Şen ile Müjde Ar'ın baş rollerini paylaştığı "Şalvar Davası" filmi gerçek oldu.

    İlçeye bağlı İsa Köyü'nde, önceleri tüm ev, tarla, bahçe ve hayvan bakımı gibi işleri yapan kadınlar, sağladıkları dayanışma ve verdikleri mücadele sayesinde bu işlerin yarısını erkeklerin üzerine devretti.

    Köy kadınlarının mücadelesi, İsa Köyü'nün yaşlılarından 75 yaşındaki Hüsniye Karaslan'ın, 10-15 yıl önce "Şalvar Davası" filmini izlemesiyle başladı.

    Karaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filmdeki kadın erkek mücadelesinden etkilendikten sonra köyün yeni gelinleri ve genç kızlarını evlerde yapılan toplantılarla yaptığı nasihatlerle bilinçlendirmeye başladığını ifade etti.

    Yıllar önce kahvehanelerden çıkmayan erkeklerin ev, tarla, bahçe, hayvan bakımı ve harman işlerinde kadınlara yardım etmediğini ve tüm işleri kadınların yaptığını anlatan Karaslan, şimdi artık erkeklerin tüm işlerde kadınlarına yardım etmeye başladığını dile getirdi.

    Karaslan, şöyle konuştu:

    "Erkekler, kahvelerde oturuyorlardı, kadınlar eziliyordu. Yemeğe bile gelmiyorlardı. Belki kızarlarsa sopalıyorlardı kadınları. Ben bunda 10-15 yıl önce bir film izledim. Oradaki mücadeleleri gördüm. Bundan sonra, kadınları ayda bir toplayıp onlara nasihatler ettim, yol gösterdim. 'Eşlerinizin peşini bırakmayın. Herşeyi beraber yapın. Yemek pişirmeyin bunlara dedim. Ceza verin. Öncekilerin aynısı olmasın, herkes eşit olsun' dedim. Ayda bir defa ben bu tembihi veriyorum. Benim kadınlarla konuşmamın sebebi bu. Beraber çalışsınlar, beraber yesinler, beraber yatsınlar, beraber kalksınlar."

    Karaslan, kadınların bilinçlenmesi ve nasihatleri yerine getirmelerinden sonra erkeklerin de işlere ortak olmaya ve kadınlarına daha çok değer vermeye başladıklarını gördüğünü, şimdi köyde işlerin yarısını erkeklere devrettiklerini, bunun örnek bir davranış olduğunu kaydetti.

    Karaslan, kadınlara verdiği nasihatleri önce kendi evinde uygulamaya başladığını, evli olan oğlu Zemçi Karaaslan'ın eşi ile tüm işlerini ortak yaptığını, hatta eşinin komşu ziyaretine gittiğinde çocuklara oğlunun baktığını aktardı.

    İsa Köyü muhtarının eşi Nur Doğan Aslan da, artık ev, tarla, harman ve hayvan bakımı işlerini eşi ile birlikte yaptıklarını, daha önceleri ise anneleri ve anneannelerinin çok ezildiğine değindi.

    Doğan, "Şimdi işlerimizi eşimle birlikte yapıp, birlikte yemek yiyoruz. Ahıra birlikte giriyoruz. Hayvanları birlikte yemleyip, sütlerini birlikte sağıyoruz. Köydeki işlerimizi birlikte yardımlaşarak yapıyoruz. Eskiden annelerimiz işlerde çok ezilmişler. Yoruluyorlarmış. Tarlaya, bahçeye, hayvanlara bakmaya, harmana giderlermiş. Ama şimdi öyle değil. Biz bunları aştık artık. Erkeklerimizi alıştırdık. İşlerimizi birlikte yapıyoruz. Eşlerimiz bize yardımcı oluyor. Önceleri, bize yardımcı olmuyorlardı. Kahveden eve gelmiyorlardı. İşlerimizi tek başımıza kadınlar yapıyorduk. Biz onları cezalandırdık" dedi.

    "Erkeklere ceza verdiler"

    Köyün erkeklerinden Kazım Erdac ise, kadınlarla erkekler arasında önceden köyde ayrım olmasına rağmen, artık böyle bir durumun söz konusu olmadığını, eşlerine her zaman işlerde yardımcı olduklarını belirtti.

    Erdac, yaşanan değişimle ilgili şunları anlattı:

    "Eskiden bayanlarımızla aramızda ayırım vardı. Erkekler hep kahvelerde kalırdı. Eve bakmazlardı. Hayvanlara bayanalar bakardı. Yemekleri bayanlar yapardı. Tarlaya gitmeden önce gecen kalkıp yemek hazırlıyorlardı. Tarladan gelince hayvanlara onlar bakardı. Kadınlar erkeklerden daha çok yıpranıyordu. 10-15 yıl önceye kadar bu ayrım devam etti. Kadınlar daha sonra birlikte hareket ederek sitem etmeye ve ceza vermeye başladılar. Yemek yapmıyorlardı ve başka cezalar veriyorlardı. Sonra, erkekler de kadınların işlerini yapmaya başladılar. Erkeklerin vicdanı sızladı, Kadınlarımıza yardımcı oluyoruz. İş yapmada, yemek yapmada, hatta çay yapmada bile onlara yardımcı oluyoruz."

    İsa Köyü Muhtarı Vahap Aslan, köy kadınlarının artık bilinçlendiğini, işlerini erkekleriyle paylaştığını, taleplerinin daha da artmaya başladığını dile getirdi.

    Kadınların artık muhtardan bilgisayar, dikiş nakış, halıcılık ve kuaförlük gibi kurslar istediklerini anlatan Aslan, şöyle konuştu:

    "Üç ayda bir köyümüzün sorunlarını tartışmak için toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarımıza kadınlarımız da katılıyor. Sorunlarını ve taleplerini iletiyorlar. Köyümüzde erkeklerle işlerini paylaşan, onları işlerine ortak eden kadınlar yeni taleplerle geliyor. Teknoloji geliştikçe kadınların talepleri de hem artıyor, hem de çeşitleniyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow