hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gonca Kuriş neden öldürüldü?

    Gonca Kuriş neden öldürüldü
    expand

    CNN TÜRK'ün deneyimli muhabiri Göksel Göksu, gündemin ilk sırasında yer alan Hizbullah'ı mercek altına aldı. Kapılarını ilk kez CNN TÜRK'e açan Hizbullah hedeflerini, varoluş amaçlarını ve mesajlarını anlattı.

    10 yıl aradan sonra Hizbullah yine gündemin ilk sıralarındaki yerini aldı. Hizbullah dosyamızda bugün "Geçmişte pek çok kanlı eyleme imza atan Hizbullah, silah bıraktı mı?" sorusuna cevap arayacağız.

    21 kişinin tahliye edilmesinin ardından, gözler yeniden Hizbullah'a çevrildi.

    Merak edilen temel soru: Hizbullah silah bıraktı mı?

    Mustazaf-Der Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, "Şu an silah yok!" diyor.

    Kendilerini Hizbullah'tan ayrı tutuyor ve mevcut yapılanmaya da "Mustazaflar Hareketi" diyorlar.

    Peki bu sözler kafalardaki soru işaretini silmek için yeterli mi? Bu sözler, yakın geçmişteki ölümlerin üzerine sünger çekebilir mi? Öldürülenler neden öldü?

    Mustazaf-DER Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz'a soruyoruz:

    - Şunu ben açıklıkla sormak istiyorum bu insanlar neden infaz edildi?

    - Tamam bunlar neden edildi? İfadelerine bakıldığında bu insanlar kendi arkadaşına ihanet etmiş ki bu bütün örgütlerde örgüt mantığıyla bakıldığında -bunu örgüt mantığıyla düşünmek gerekiyor- yani kendisine ihanet edeni hiçbir örgüt affetmiyor. Devlet affetmiyor. Nihayetinde vatana ihanet kanunu var yani."

    Ölenler neden öldü?

    Ölenler yalnız ihanet edenler değil. Örneğin belleklerden silinmeyen isimlerden biri de Gonca Kuriş.

    - Mesela Gonca Kuriş niye öldürüldü?

    - Gonca Kuriş'in ifadesini mahkeme heyetiyle birlikte izledik. Şunu diyor, 28 Şubat sürecinde Yaşar Nuri, Zekeriya Beyaz, Nevval Sevindi gibi isimleri sayıyor. Şu an aklımda kalan isimler. Yani diyor biz bunlarla birlikte bizi özel harp dairesine Genelkurmay çağırdı. Orada bize brifing verdi. Dedi ki sizin vazifeniz, amacınız toplumda İslami bilgileri, İslami konuları sulandırmak. Yani sadece feminist duyguları için değil yani İslam'a İslami değerlere zarar verdiği için. Yoksa herhangi bir şeyi yok yani."

    Silah bırakıldı mı?

    Ölümler 17 Ocak 2000'de İstanbul'da düzenlenen operasyonla son buldu ve bugün Hizbullah'ın elinde silah yok.

    Yine de şu soru hala gündemde, "Hizbullah silahı bıraktı mı, yoksa gömdü mü?"

    - Tekrar eline silah alma olasılığı var mı?
    - Diyor ki insan gelecek her şeylere gebe, insan bilemiyor onu. Fakat eskiden silahı eline alırken bir düşünüyor idiyse bu sefer en az on düşünecektir. Çünkü silahın bölge halkına fayda getirmediği görülüyor. Çünkü amaç olarak genellikle ülkenin dindarlaşmasına yönelik bir çalışma var. Yani halkın dindarlaşması isteniyor. Ama bu ikna yöntemiyle, anlatma yöntemiyle isteniyor, şiddetle değil.

    Hizbullah bu gün kendisine siyasi yelpazede yer arıyor. Ama o yelpazedeki renklerin de sistemin de karşısında. Yani bir anlamda barışık olmadığı rejime barış çağrısı yapıyor.

    - Nihayetinde yani dese ki rejimle de barışıktır, barışık değil yani. Nihayetinde bu rejim Türkiye genelinde yani İslami bir yapıyı ortadan kaldırmış ve devrimini yerleştirmek için de rejimini yerleştirmek için de binlerce alimi darağacında sallandırmış. Camileri ahıra çevirmiş, yani öyle bir dönemden geliyor, milli şef dönemi var. Hatırlanması dahi tüyler ürpertiyor. Katliamlar yaşamış bu halk. Öyle bir toplum yapısı var.

    "Silah tamamen bırakıldı" mesajı vererek, PKK'nın elini rahatlatmak istemeyen yapılanmanın, yarın kendi içinde nasıl örgütlendiğini ve hangi faaliyetleri yürüttüğünü anlatacağız.



    BÖLÜM 1:
    Hizbullah kendine siyasi arenada yer arıyor (HABER İÇİN TIKLAYIN)
    BÖLÜM 2: Hizbullah'ın hayali: Ayaklanma ile devrim (HABER İÇİN TIKLAYIN)
    BÖLÜM 3: Hizbullah varlığını nasıl yürütüyor? (HABER İÇİN TIKLAYIN)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow