hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahidevran Sultan'ın türbesine akın var

    Mahidevran Sultanın türbesine akın var
    expand

    Yayına girdiği günden beri tartışılan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi Osmanlı tarihine karşı ilgiyi arttırırken, babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulan Şehzade Mustafa ve annesi Mahidevran Sultan'ın Bursa'daki türbeleri de, diziyle birlikte ilgi çeken yerlerden biri oldu.

    Yayına girdiği günden bu yana protestolara ve tarihçiler arasında tartışmalar neden olan Muhteşem Yüzyıl dizisi Osmanlı tarihini ve harem kültürünü yeniden gündeme taşıdı.

    Halit Ergenç, Nebahat Çehre, Meryem Uzerli, Okan Yalabık'ın ve Mahi Devran'ı canlandıran Nur Aysan'ın rol aldığı dizinin 4'ncü bölümü yayına girerken tartışmalar da sürüyor.

    Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını ve sarayda yaşanan çekişmeleri anlatan dizide babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulan Şehzade Mustafa ve annesi Mahidevran Sultan'ın da yaşadıkları da merak konusu oldu.

    Oğlu Şehzade Mustafa ile birlikte Bursa'nın Osmangazi İlçesi'ne bağlı Muradiye Mahallesi'nde bulunan Muradiye Türbeleri'nde yatan Mahidevran Sultan'ın Hürrem Sultan'ın saraya gelmesiyle birlikte değişen hayatı izleyenleri hüzünlendiriyor.

    Arnavut kökenli olduğu belirtilen Mahidevran Sultan, Kanuni Sultan Süleyman tahta çıkmadan önce Manisa'da şehzade iken eşi oldu ve 1515 yılında Kanuni'nin ilk oğlu Mustafa'yı dünyaya getirdi. Hürrem Sultan'ın saraya girmesiyle birlikte Kanuni'nin gözdesi olmaktan düşen Mahidevran Sultan, oğlu Şehzade Mustafa ile birlikte Amasya'ya gönderildi.

    Babasından sonra tahta çıkması beklenen Mustafa'nın kendisini devireceği düşüncesiyle 1553 yılında babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulmasının ardından Mahidevran Sultan, geri kalan hayatını fakir bir şekilde oğlunun mezarının bulunduğu Bursa'da geçirdi. Mahidevran Sultan, 1580 yılında ölümüyle birlikte oğlunun bulunduğu türbeye gömüldü.

    Cem Sultan'ın türbesi de burada

    Sultan II. Murad adına yaptırılan türbenin etrafına sonradan yapılan 13 türbeden oluşan Muradiye türbelerinde mezarı bulunan Şehzade Mustafa ve annesi Mahi Devran Sultan'ın yanı sıra İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan, Sultan II. Murat, Şehzade Ahmet, Şehzade Mahmut, Gülruh Sultan, Gülşan Hatun, Ebe Hatun, Hüma Hatun, Mükrime Hatun, Şirin Hatun türbeleri de bulunuyor.

    Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkentlerinden biri olan Bursa'da ayrıca devletin kurucusu Osman Gazi, oğlu Orhan Gazi ve fetret devrinden sonra Anadolu birliğini yeniden kuran Çelebi Mehmet'in de türbeleri bulunuyor.

    Türbe çevresinde yaşayan bazı vatandaşlar diziyi izledikleri halde Mahidevran Sultan'ın Muradiye'de yattığını bilmediklerini söylerken, öğretmen Sema Güzelsoy merakla izlediği dizide anlatılan Mahi Devran ve Şehzade Mustafa'nın türbesini öğrencileri ile birlikte gezdiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow