hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa Mahkemesi "döner sermaye" kararını verdi

    Anayasa Mahkemesi döner sermaye kararını verdi
    expand

    Sağlık personeline döner sermaye gelirinden yapılacak ek ödemeye dayanak oluşturan 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'ndaki düzenlemenin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Danıştay 11. Dairesi, sağlık personeline eksik ek ödeme yapıldığı iddiasıyla açılan davada, 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 32. maddesinin (d) fıkrası ile yasa konusu olan hususlar düzenlenerek, yürürlükteki 209 sayılı Kanunu'nun 5. maddesinin hükümlerine aykırı ve değişiklik yapar nitelikte düzenlemeye gidildiği gerekçesiyle Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

    Anayasa Mahkemesi'nin kararında, bir yasa kuralının bütçeden harcamayı ya da bütçeye gelir sağlamayı gerektirir nitelikte bulunmasının, mutlak biçimde "bütçe ile ilgili hükümlerden" sayılmasına yetmeyeceği belirtildi. Her yasada değişik türde gidere neden olabilecek kurallar bulunabileceğine işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:

    "Böyle kuralların bulunmasıyla örneğin eğitim, savunma, sağlık, yargı, tarım, ulaşım ve benzeri kamu hizmeti alanlarına ilişkin yasaların bütçeyle ilgili hükümler içerdiği kabul edilirse, bu konulardaki yasaların değiştirilip kaldırılması için de bütçe yasalarına hükümler koymak yoluna gidilebilir. Oysa, bu tür yasa düzenlemeleri, bütçenin yapılması ve uygulanması yöntemiyle ilişkisi bulunmayan, yasa koyucunun başka amaçla ve bütçe yasalarından tümüyle değişik yöntemlerle gerçekleştirmesi gereken yasama işlemleridir. 'Bütçe ile ilgili hüküm' sözcüklerine dayanılarak, gider ya da gelirle ilgili bir konuyu olağan bir yasa yerine bütçe yasası ile düzenlemek, Anayasa'nın 88. ve 89. maddelerini bu tür yasalar yönünden uygulanamaz duruma düşürür. Anayasa'nın 161. maddesinin getiriliş amacı, bütçe yasalarında, bütçe kavramı dışındaki konulara yer vermemek, böylece bütçe yasalarını bütçeyle ilgili olmayan kurallardan uzak tutmak ve kendi yapısı içinde bütünleştirmektir."

    Mahkeme, belirtilen gerekçelerle itiraz konusu düzenlemeyi oybirliğiyle iptal etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow