hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte rakamlarla kadınların siyasetteki yeri...

    İşte rakamlarla kadınların siyasetteki yeri...
    expand

    Türkiye'nin kadınları aslında, siyasette erkeklerle eşit haklara birçok Avrupa ülkesinden daha önce kavuştu. 8 Şubat 1935'te Meclis'e 18 kadın vekil girdi. O tarihten bu yana siyasette, karar alma mekanizmalarında daha fazla kadının görev alması beklenirken böyle olmadı.

    Türkiye'nin kadınları  5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkına kavuştu. O tarihte ne Fransa, ne İtalya ne de İsviçre'de kadınların böyle bir hakkı yoktu. Türkiye öncü ülkelerden biri oldu. Ama yıllar içinde bu konuda geride kaldı.

    1935 'te Meclis'teki kadın vekil oranı yüzde 4.6 iken 1950'de 0.6'ya düştü. 1973 seçimlerinde yüzde 1.3, 1965 ve 1991'de ise aynı oran yüzde 1.8 oldu.

    1999 genel seçimlerinde parlamentodaki kadın vekil sayısı 22ye yükseldi. 2002'de 24, 2007'de ise yüzde yüzden bile fazla artışla vekil oranı yüzde 9'a ulaştı.

    Türkiye'nin geçmişten bugün kadar tek kadın başbakanı oldu, Tansu Çiller...

    Bugün de devlet yönetiminde kadının yeri yok denecek kadar az. Meclis'teki ihtisas komisyonlarında, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu hariç, kadın üye sayısı 1, 3 ya da 4'ü geçmiyor.

    Siyasi partiler de kadın üyelerine parti yönetiminde erkeklerle eşit temsil hakkını vermiyor. Fakat Barış ve Demokrasi Partisi diğer partilere epey fark atmış durumda. Partinin Merkez Yürütme Kurulu'ndaki kadın oranı yüzde 47.6.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow