hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tapınak Şövalyeleri yeniden gündemde

    Tapınak Şövalyeleri yeniden gündemde
    expand

    Norveç'teki saldırıların ardından çıkan isim olan koyu Hıristiyan Anders Behring Breivik'in manifestosu incelendiğinde ve YouTube'daki videoya verdiği "Tapınak Şövalyeleri" ismi bir zamanlar Dan Brown'la gündeme gelen bu tarikatı yeniden gündeme getirdi. Hıristiyanlığı korumak amacıyla kutsal topraklarda yapılanan Tapınak Şövalyeleri kimlerdi ve ne istiyorlardı?

    Latince adı Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici / Süleyman Tapınağı ve İsa'nın Fakir Askerleri olan tanınmış Hıristiyan askerî tarikatlarından biri olan Tapınak Şövalyeleri, resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulundu.

    Katolik Kilisesi tarafından resmî olarak 1129 yılında tanınan tarikat kısa zamanda güçlendi. En güçlü zamanlarında askerî varlıkları 20 bine ulaştı.

    Tarikatın ömrü neredeyse haçlı seferleriyle eş olmuştur.

    Tarikatın askerî kanadı savaşlarda ün kazanırken tarikata bağlı diğer gruplar Avrupa genelinde ve Kutsal Topraklar'da geniş ölçekte yapılanmışlardır.

    Kutsal Topraklar'da ve Avrupa'da birçok mevzi inşa eden tarikat bankacılık ve para transferinin ilkel bir formunu bularak Hıristiyan Hacılara büyük kolaylıklar sağlamıştır.

    Haçlı Savaşları'nın ardından tarikata büyük borçları olan Fransa Kralı IV. Philippe'in kâfirlik ("Katolik olmayan" anlamında) ve eşcinsellik gibi suçlamalarla, Şövalyeler'in ortadan kaldırılması için Papa V. Clemens'e yaptığı baskıların neticesinde 1312'de Tarikat ortadan kaldırılıp tüm mal varlığına el koyulmuş ve Tapınakçılar cadı avında olduğu gibi yakılarak öldürülmüşlerdir.

    Son olarak 19 Mart 1314'te Jacques de Molay  ve beraberindeki Tarikat üyeleri kazığa bağlanarak yakılmak sûretiyle idam edilmişlerdi.

    Tarikat hiyerarşik bir yapılanma içerisinde bulunmuştur. Tarikatında başında her zaman Fransız asıllı bir şövalye bulunmuş ve Avrupa'nın belirli şehirlerinde ve ülkelerinde bu başkana bağlı birer temsilci ve temsicilere bağlı daha küçük gruplar şeklinde örgütlenmişlerdir.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow