hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asmalımescit "burdan şuraya kadar özgür"

    Asmalımescit burdan şuraya kadar özgür
    expand
    KAYNAKGözde Akgüngör Pamuk / Cnnturk.com

    Asmalımescit'in geçirdiği dönüşüm, "Asmalımescit "burdan şuraya kadar özgür" adıyla üç yüksek lisans öğrencisinin belgeseline konu oldu. Beyoğlu sokaklarında belediye tarafından yapılan son düzenlemelerle birlikte belgesel filme internette de ilgi arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'un en popüler semtlerinden Asmalımescit'in geçirdiği dönüşüm hikayesi belgesele çekildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans Proje öğrencileri Çağla Pınar Tuncel, Eren Bircan ve Nazlı Çapar tarafından çekilen belgesel yaklaşık 1 ay kadar önce internete yüklendi, Asmalı Mescit'teki sokak düzenlemeleri sonrasındaysa birden yoğun ilgiyle karşılaştı. 20 dakikalık belgesel son 5 günde, neredeyse bir ayda izlendiği kadar izlendi. 

    Belgeseli çekenlerden Çağla Pınar Tuncel, Hürriyet Daily News'da muhabir/ editör olarak çalışıyor, Eren Bircan kendi tekstil işini yönetiyor, Nazlı Çapar ise bir medya ajansında metin yazarlığı yapıyor. Bir taraftan da kısıtlı vakitlerinde, akşam üstlerinde ve haftasonlarında sabahtan sabaha alıyorlar kameralarını, Asmalı Mescit'te çekimlere başlamışlar. İlk kez ellerine aldıkları kamera ile çekim ve kurgu dahil olmak üzere yaklaşık bir buçuk ayda tamamlamışlar. 

    Ekip, gittikçe muhafazakarlaştığı söylenen bir toplumda yaşıyorken, Asmalı Mescid gibi içkinin ve eğlencenin oldukça serbest olduğu bir bölgenin popüler hale gelmesi konusunu çalışmaya değer bulmuş. Kapsamlı bir analiz yapabilmek için de, sokaktaki esnaftan, bu değişime tanık olmuş Asmalımescit sakinlerine, bu bölgeye mekan açmış işletmecilerden, mekanlara eğlenmeye gelen insanlara ve mekanlarda çalışanlarla birlikte; akademik bir yaklaşım sağlamak ve sosyolojik dinamikleri de anlamak üzere sosyolog ve şehir planlamacı ile görüşmüşler.



    "Kurunun yanında yaş da yandı" 

    Asmalımescit'teki düzenleme karanını hiç tahmin edemediklerini belirten Çağla Pınar Tuncel, "Belki kısmi müdahaleler olur diye düşünmüştüm, çünkü belgeselimizde fotoğraf sanatçısı Selda Asal'ın dediği üzere bazı mahalle sakinlerini rahatsız eden durumlar da vardı ama bütün masaların kaldıralacağını düşünmemiştim" diyor.

    Kararı nasıl bulduğunu sorduğumuzda ise şöyle yanıtlıyor: "Bence iki tarafı da memnun edecek bir düzenleme yapılabilirdi, çünkü kimse artık Asmalımescit'e gitmek istemeyecek. Sıcak havada insanların içeri doluşacağını düşünmüyorum. Asmalımescit dışında geniş kaldırımları olan bölgelelerde, mesela Galata'da da masalar kalktı, yani konunun yayaların kamusal alan hakkından daha derin bir konu olduğu belli. Ama bir kısım işletmelerin belediye encümeninin verdiği karara aykırı davranması söz konusu. Yani kurunun yanında yaş da yandı."

    "Gözden çıkarılacak gibi değil" 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bu belgesel çalışması ışığında belediyenin yeni düzenlemeler yapacağını düşünüyor Tuncel, çünkü Asmalımescit gerek turistik yapısı gerek ekonomiye katkısı nedeniyle gözden çıkarılacak mahiyette bir bölge değil.

    Tuncel'in belirttiği iki önemli nokta var: Eski binaların korunması ve kontrolsüz büyümenin önüne geçilmesi.

    Bir süre sonra mekanların ve kalabalığın Tophane'ye kayacak gibi göründüğünü söyleyen Tuncel, "Sosyolog Alan Duben'in belgeselde söylediği gibi "gentrification" (soylulaştırma) her şehirde, ama bu değişimin en az hasarla atlatılması ve şehir karakterinin bozulmaması gerekiyor" diyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow