hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Töreden kaçan kadına adliyede linç girişimi

    Töreden kaçan kadına adliyede linç girişimi
    expand

    Bitlis''in Adilcevaz İlçesi'nde zorla evlendirildiği amcasının oğlu Metih Toprak'tan boşanmak için dava açınca ölümle tehdit edilen 27 yaşındaki Demet Toprak'tan 2 çocuğunu mahkeme kararıyla almak için açılan davanın ilk duruşmasında olaylar çıktı. Toprak, linç edilmekten son anda kurtarıldı.

    Bitlis (DHA)-

    Polis korumasında duruşmaya katılan Demet Toprak'a çıkışta saldıran yaklaşık 20 kişi linç etmek istedi. Polis linç girişiminde bulunanları havaya ateş açarak engelledi ve genç kadını zırhlı polis aracına bindirerek uzaklaştırdı.

    Demet Toprak, 14 yaşındayken rızası olmadan evlendirildiği amcasının oğlu Metin Toprak'tan 2 çocuk sahibi oldu. Çift arasında şiddetli geçimsizlik olunca Demet Toprak, eşine boşanma davası açtı. Boşanma davası nedeniyle iddiaya göre, Metin Toprak eşini tehdit ederek çocukları 9 yaşındaki Şila ve 5 yaşındaki Yusuf'un valeyetini üzerine alıp, çocuklarını memleketindeki ailesinin yanına götürdü. Demet Toprak ise, boşanma davası açması nedeniyle eşinin ailesi tarafından ölümle tehdit edildiğini belirterek, evini terk edip İzmir'de tandığını bir ailenin yanına yerleşti. Eşinin peşinden İzmir'e giden Metin Toprak burada çalıştığı inşaattan düşerek öldü.

    Demet Toprak, eşinin ölümü ardından çocuklarını almak için girişimlerde bulundu ancak, aynı zamanda amcası olan kayınpederi çocukları vermedi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na çocuklarının kendisine verilmesi için karar aldıran Demet Toprak, yine de çocuklarına kavuşamadı. Dede Süleyman Toprak, Adilcevaz Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Demet Toprak'ın 'Ahlaka aykırı yaşam sürdüğünü' ileri sürüp, çocuklara tedbir kararı aldırdı.

    Bu arada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in talimatıyla Demet Toprak, koruma altına alındı.

    Dede Toprak'ın torunlarının valayetinin anneden alınıp kendisine verilmesi için Adilcevaz Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Demet Toprak, polis korumasında getirilerek adliye binası içine alınırken, ölen eşi Metin Toprak'ın yakınları da adliye binası önünde toplandı. Yaklaşık 20 dakika süren duruşma eksik belgelerin tamamlanması için ertelendi.

    Linç girişimi

    Bu sırada adliye önünde toplanan grup, Demet Toprak'ın polis korumasında adliyeye getirilmesine tepki gösterdi. Görevli polislerle tartışan aile yakınları, Demet Toprak'ın kendilerine teslim edilmesini istedi. Polis toplanan kalabalığın adliye önünden ayrılması için uyarıda bulundu.
    Bu sırada Demet Toprak adliye binasından polis nezaretinde çıkarken yaklaşık 20 kişi saldırıya geçti. Polis linç girişiminde bulunan kalabalığı güçlükle önlerken, yaşanan arbedede kalabalığı havaya ateş açarak dağıtmaya çalıştı. Bu arada Demet Toprak, sıkı önlemler altında polisin zırhlı aracına bindirilerek, uzaklaştırıldı. Polis saldırganlarden 4 kişiyi gözaltına aldı.

    Avukatın açıklamaları

    Olayların ardından Süleyman Toprak'ın avukatı Gökhan Tazegül, Demet Toprak'ın 'Ahlaka aykırı yaşam' sürdüğüne dair elerinde somut delillerin bulunduğunu ve bir sonraki duruşmada mahkemeye sunacaklarını söyledi. Tazegül, şöyle dedi:
    "Davalı annenin ahlaka aykırı hayat sürmesi ve vefat eden eşinin hayatını kaybetmeden önce eşi ve çocuklarına şefkat göstermeyip evi terketmesi nedeniyle velayet görevini ağır bir şekilde ihlal etmiştir. Bundan dolayı velayetin kaldırılması için dava açtık. Bazı itirazlar var. Mahkeme bunu değerlendirecek. Annenin özel hayatına ilişkin görüntüler var. Evlilik dışı ilişki yaşadığı kişiyle ilgili banka dekontları ve bunun gibi deliller elimizde. Bunların hepsini sunacağız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow