hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    O "Fransız" Kadıköylüymüş!

    O Fransız Kadıköylüymüş
    expand

    Başbakan Erdoğan'ın AKPM Genel Kurulu'nda "Türkiye'ye Fransız kalmak"la eleştirdiği Fransız parlamenter Muriel Marland-Militello'nun Türkiye ile yakın bağları olduğu ortaya çıktı. Marland-Militello'nun annesi İstanbul Ermenisi, dedesi de Kadıköy'de yaşamış.

    Türkiye'ye pek de "Fransız kalmadığı" anlaşılan Fransız parlamenterin etnik bağları dikkat çekici.

    Annesi İstanbul Ermenisi olan Marland-Militello'nun dedesi de uzun yıllar Kadıköy'de yaşamış.

    Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden 68 yaşındaki Fransız parlamenter, Türkiye'yi sık sık ziyaret eden bir isim.

    Marland-Militello, "Ailemizin adı Selian. Dedem Türk Ermenisi. Çok güzel Türkçe konuşurdu, Ermenice bilirdi. Ama Fransızca bilmezdi. Gerçekten Türk bir aileyiz yani" diyor ve ekliyor:

    "İstanbul’da Kadıköy’de halı fabrikası varmış. 1915’te tehcir sırasında ailem de İstanbul Kadıköy’deymiş ve ailemi Müslüman bir Türk ailesi kurtarmış. Olaylar başlar başlamaz ailemi hemen alarak hızla Boğaz’dan bir gemiye bindirmişler ve biz Nice’e gelmişiz. Annem daha 3-4 yaşlarındaymış. Ama büyük teyzelerim İstanbul’da yetişmiş. Eğer o Türk Müslüman aile olmasaydı ben bugün doğmayacaktım belki de. Bu hikayeyi hep anneannemden dinledim."

    Türkiye’yi çok sevdiğini belirten Marland-Militello, "Kökenimi Türk olarak tanımlıyorum ve kökenimle gurur duyuyorum. Başbakan’ın tahmin edemeyeceği kadar Türk arkadaşlarım var" diyor.

    Türkiye'yi AB'de görmek istiyor

    Fransa lideri Nicolas Sarkozy'nin partisinde görev alan Marland-Militello, liderinin aksine Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek veriyor.

    Öte yandan etnik bağ nedeniyle diasporanın tüm tezlerine Marland-Militello da tam destek veriyor.

    Fransa'nın gündemine gelen "Ermeni soykırımı" iddialarıyla ilgili yasalar için oyu "evet" olan Fransız parlamenter, uluslararası alanda da bu iddialara destek veren bir profile sahip.

    Erdoğan'a eleştiri: "Hata yaptı"

    Çeviri sorunu nedeniyle ilk etapta Erdoğan'ın tepkisini anlayamayan Marland-Militello, durumu farketmesinin ardından Erdoğan'ı şu sözlerle eleştirdi:

    “Dedem Türk Ermenisi, çok güzel Türkçe konuşurdu. Türk kökenimle gurur duyuyorum. Erdoğan ‘Fransız kalmışsınız’ diyerek, gerçekten büyük bir hata yaptı. Başbakansanız bir yargıda bulunmadan ve tanımadığınız bir kişi hakkında bilgi sahibi olmadan açıklama yapmamanız daha yerinde olur. Kibar bulmadım."

    "Fransız kalmak" deyiminin Fransızlar için pek hoş olmadığını anladığını ifade eden Marland-Militello, "Bu tavır Avrupa Konseyi içinde hâkim nezaket kuralları ile pek de bağdaşmıyor. Sorum aslında Türkiye lehine bir soruydu sadece Türkiye'de dini azınlıklara eşit muamele yapılıp yapılmadığını sordum bana kibarca 'evet' diyebilirdi" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow