hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hindistan uzaya 'Canavar' gönderdi

    Hindistan uzaya Canavar gönderdi
    expand

    Hindistan, 640 ton ağırlığındaki GSLV Mark III adlı roketini uzaya gönderdi. Hindistan Uzay Ajansı böylelikle Avrupa uzay araçlarına bağımlılığını azaltmayı planlıyor. Hint basınının 'Canavar' adını taktığı roket ile Hindistan 2024 yılında uzaya astronot göndermeye hazırlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hindistan, en ağır roketini uzaya göndermeyi başardı. 640 ton ağırlığındaki GSLV Mark III adlı roketin, ağır uyduların fırlatılmasında Hindistan Uzay Ajansı'nın (ISRO) Avrupa uzay araçlarına bağımlılığını azaltacağı belirtiliyor.

    Hindistan'da ilk iftar böyle açıldı

    BBC Türkçe'de yer alan habere göre Roketin fırlatılışı, küresel ticari uydu pazarında daha büyük paya sahip olmayı amaçlayan Hindistan için önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.Hindistan daha önce ağır uyduları başka ülkelerin roketleriyle uzaya gönderiyordu. Hindistanlı yetkililer, bunun ISRO'nun bütçesinde önemli bir baskı oluşturduğundan şikayetçiydi.
    GSLV Mark III, televizyon, telefon ve genişbant internet uydularının konumlandırıldığı yüksek irtifaya sahip yörüngeye 3 tondan daha ağır uyduları taşıyabilecek.
    Hindistan daha önce uzaya en fazla iki ton ağırlığunda uydular gönderebiliyordu.

    Rekor NASA'nın

    Dünyanın en ağır roketi rekoru, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'ya ait. 1967-1973 yılları arasında kullanılan "Saturn V" roketi, GSLV Mark III'ten tam dört kat ağır. Hint basınının "canavar" lakabını taktığı yeni roket, 2024'te uzaya astronot taşıyacak. Hindistan, ABD, Çin ve Rusya'nın ardından uzaya insan gönderen dördüncü ülke olmak istiyor. ISRO, 2013'te Mars'a insansız uzay aracı göndermiş, bu yılın başlarında da tek seferde yörüngeye 104 nano uydu yerleştirerek bu alanda rekor kırmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow