hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriye'nin dostları" Tunus'ta toplandı

    Suriyenin dostları Tunusta toplandı
    expand

    "Suriye'nin Dostları" toplantısı Tunus'ta başladı. 68 ülkenin temsilcisi, Suriye yönetimine en güçlü mesajlarından birini vermeye hazırlanıyor. Toplantıyı protesto eden Beşşar Esad yanlılarına ise polis müdahale etti. Bir sonraki toplantı Türkiye'de yapılacak.

    Tunus'taki toplantı Suriye lideri Beşar Esad yanlılarının destek gösterisiyle başladı. Esad'ı destekleyen bir grup otelin dışında toplantıyı protesto etti.

    Polis, göstericilere müdahale etti.

    150 kadar Beşar Esad yanlısı, toplantının yapıldığı otelin dışında ellerinde Esad posterleri ve Suriye bayraklarıyla geldi.

    Tunus polisi göstericilere müdahale etti, otelden uzaklaştırma çalıştı.

    CNN TÜRK'e konuşan bazı göstericiler, 'konferansın yapılmasına karşıyız. İçerideki ülkeler yanlış yapıyor. Siyonistler, siyonizmin temsilcisiler' dedi.

    Suriye'nin Dostları toplantısından çıkacak önemli kararlardan biri Suriye muhalefetine yönelik olacak.

    Beklenti, Suriye Ulusal Konseyi'nin 'Suriye'nin meşru temsilci' olarak ilan edilmesi. Ancak bu Konseyi tanıma anlamına gelmiyor.

    Başta Türkiye olmak üzere, bazı ülkeler, muhalefetin henüz tam anlamıyla Suriye'nin tek sesi olduğunu düşünmüyor.

    Suriye'nin Dostları toplantısından, ülkelere muhalefetle daha sıkı bir işbirliği  ve siyasi geçiş sürecine katkı çağrısı yapılması bekleniyor..

    İnsani yardım için bir "forum" bir de "fon"

    Toplantıdan çıkması beklenen önemli kararlardan biri de "İnsani yardım  forumu" oluşturulması.

    Eğer toplantı sonunda, 68 ülke temsilcisi bildiriyi onaylarsa, Forum'un ilk toplantısını 5 Mart'ta Kahire'de yapması öngörülüyor.

    Forumun yanısıra, "İnsani Yardım Fonu Kurulması" çağrısının da, toplantının bir diğer sonucu olması bekleniyor.

    Bir sonraki toplantı İstanbul'da

    Suriye'nin Dostları Toplantısı, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'ndeki tasarını veto etmesinin ardından, Arap Liginin çağrısıyla toplandı.

    Çalışmalarına da hız kesmeden devam edecek. Tunus'taki toplantıda, ikinci buluşma adresi de belli olacak. O adresin Türkiye olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

    Mart ayında Suriye'nin Dostları Türkiye'de toplandıktan sonra, üçüncü toplantının ise Fransa'da yapılması gündemde.

    Davutoğlu da "Türkiye" dedi

    Tunus'ta toplanan "Suriye'nin Dostları" toplantısının öncesinde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıya katılımın yüksek olacağını belirterek, toplantının ikincisinin ev sahipliğini Türkiye'nin üstleneceğini açıkladı. Bu konudaki nihai kararın toplantıda verileceğini ifade eden Davutoğlu, "İkinci toplantının Türkiye'de yapılması konusunda genel bir mutabakat var" dedi.

    Bildiri yayımlandı

    Bu arada Suriye'nin Dostları Uluslararası Konferansı, sonuç bildirisinin açıklanmasıyla tamamlandı.

    Toplantının sonunda açıklanan bildiride, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine milli birlik ve bağımsızlığına verilen önem vurgulandı.

    Suriye rejimi tarafından sürdürülen geniş çaplı ve sistematik insan hakları ihlalleri, sivillere yönelik şiddet, cinsel saldırılar, hükümlülere uygulanan işkenceler şiddetli bir şekilde kınandı. Suriye rejiminin 11 ayı geçen süreçte binlerce sivilin ölümüne ve on binlercesinin mülteci durumuna düşmesine neden olduğu belirtilen bildiride, gerçeği yansıtma peşinde olan gazetecilerin de canlarından olduğu dile getirildi.

    Arap Birliği'nin sorunun barışçıl çözümüne ilişkin ortaya koyduğu önerinin desteklendiği dile getirilen bildiride, bu öneride yer alan şiddetin durdurulması, mahkumların salıverilmesi, tankların ve askerlerin şehirlerden çekilmesi, barışçı gösterilere izin verilmesi talepleri yinelendi.

    Bildiride, Arap Birliği planı çerçevesindeki demokratik, çoğulcu, eşit, siyasi geçiş süreci için taraflar arasında diyalog ve milli birlik hükümetinin kurulması, Arap Birliği ve diğer uluslararası kuruluşların gözetiminde şeffaf ve özgür seçimlerin gerçekleşmesi taleplerine destek verildi.

    Suriye'nin Dostları Grubu olarak, şiddetin durdurulması amacıyla Suriye rejimine karşı siyasi, ekonomik, diplomatik yaptırımlarla baskı uygulamaya devam edileceği vurgulandı.

    Bu önlemler arasında, rejim üyelerine seyahat yasağı ve mallarının dondurulması, Suriye'ye ilişkin altyapı yatırımlarının ve finansal hizmetlerin durdurulması, Suriye rejimiyle diplomatik bağların azaltılması, rejime silah ve benzeri maddelerin ulaşımının engellenmesine yer verildi.

    Muhalefete destek

    Muhalefete desteğin de vurgulandığı sonuç bildirisinde Suriye'nin Dostları Grubu olarak, "Suriye Ulusal Konseyi'nin demokratik ve barışçı bir değişim arayan Suriye halkının meşru bir temsilcisi" kabul edildiği belirtildi.

    Bildiride, Suriye'deki insani duruma da değinilerek, Suriye rejiminden şiddeti durdurması, BM ve diğer kuruluşlar aracılığıyla Humus ve diğer şehirlere insani yardım girişine izin verilmesi çağrısında bulunuldu.

    Sonuç bildirisinde, bir sonraki toplantının Türkiye'de, üçüncü toplantının ise Fransa'da yapılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow