hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnkar yasası mimarından iptale tepki

    İnkar yasası mimarından iptale tepki
    expand

    Fransa'da anayasa konseyine giden inkar yasasının iptalinden, yasaya başından beri karşı çıkan senatörler oldukça memnun. Konseye başvuran senatörlerin önderliğini yapan Jacques Mazard, "Yasanın iptal edilmesi haklılığımızı gösteriyor. Konsey hukukun ilkelerine uygun bir karar verdi" dedi. Yasanın mimarı Valerie Boyer ise, "İptalin anlamı suçu devam ettirmektir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    23 Ocak'ta senatonun onayını sevinç gözyaşlarıyla karşılamıştı. Anayasa konseyi iptal edince öfkelendi... İnkar yasasının mimarı milletvekili ve meclis üyesi Valerie Boyer, "İptalin anlamı suçu devam ettirmektir" dedi.

    Boyer, "Soykırım kurbanlarının yakınlarına inkarla sahip çıkılamaz. Size soykırımın inkarının basit bir düşüncenin ifadesi olmadığını hatırlatayım. İnkarın amacı, soykırımın onayına gölge düşürmek ve suçu devam ettirmek için suçun affedildiğinden emin olmaktır. Soykırımı inkar edenlerin cezalandırılması yasalaştığında ancak o zaman adalet, eşitlik ve insan haklarından bahsedilebilir. Ben ülkem için bunu istiyorum" dedi.

    Valerie Boyer, "Tasarının parçası olmaktan gurur duyarım" ifadeleriyle Sarkozy'nin yeni tasarı için başlattığı girişime de desteğini dile getirdi.

    Ermeni Organizasyonları Konseyi de tepkili

    İptale tepkisini gösteren bir diğer isim Fransa'daki Ermeni Organizasyonları Konseyi'nin başındaki Franck Mourad Papazyan... Papazyan kararın siyasi olduğu görüşünde:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Anayasa Konseyinin kararına oldukça öfkeliyiz. Konseyin kararı yasal temellere değil, siyasi temellere dayanıyor. Türkiye'nin Fransa'daki lobicilik faaliyetlerinin oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Fransa'da aralık ve ocak aylarında başarılı şekilde yürütülen dış lobicilik faaliyetlerini, kabul edilmez baskıyı ve şantajı gördük."

    "Sarkozy kumar oynuyor..." 

    Yasaya başından beri karşı çıkanlarsa iptalden oldukça memnun. O isimlerin başında Anayasa Konseyi'ne başvuran senatörlerin önderliğini yapan Jacques Mazard geliyor.

    Mazard düzenlediği basın toplantısında "Yasanın iptal edilmesi haklılığımızı gösteriyor. Anayasa konseyi, hukukun ilkelerine uygun bir karar verdi" dedi.

    Türkler'e yakınlığı ile bilinen bir başka Senatör Nathalie Goulet de Sarkozy'nin inkar yasasıyla kumar oynadığı görüşünde...

    En çok da Türkiye-Fransa arasındaki dostluğun kazanmasına seviniyor:

    "Bugün çok mutluyum. Sarkozy bu konu üzerine kumar oynadı. Ve yasa tasarısının geçmesi için parlamentoya baskı yaptı. Bizde parlamenter arkadaşlarla yasanın iptali için imza kampanyası başlatarak çok uğraş verdik. Konseyin bugün yasa tasarısını iptal etmesinden ve Türkiye-Fransa arasındaki dostluğun sağlanmasından dolayı çok mutlu olduk."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow