hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    12 Eylül davası dünya basınında

    12 Eylül davası dünya basınında
    expand

    12 Eylül darbesine ilişkin dava dış basında büyük yankı buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Financial Times: 
    Gazete, Türkiye'nin daha önce hiç böyle bir şey görmediğini yazdı.

    Financial Times, daha yakın geçmişte yapıldığı iddia edilen darbe ve hükümet karşıtı komplo iddialarının derin tartışmalara sahne olduğunu, savcıları destekleyenlerin, ordunun demokratik olarak seçilmiş hükümetlere karşı komplo kurmaya devam ettiklerini savunurken, muhaliflerin ise delillerin uydurma olduğunu söylediğine dikkat çekti.

    Oysa Evren ve Şahinkaya aleyhindeki davalarda tezat bir durum belirten Financial Times, "Türkiye'nin İslam kökenli hükümeti ve ana muhalefeti de dahil olmak üzere 500 kadar grup, Türk cumhuriyetinin tarihindeki bu üçüncü darbe nedeniyle tüm toplumun acı çektiğini savunarak müdahil oldular" dedi.

    The Independent:
    The Independent, 12 Eylül 1980'de yapılan darbenin hayattaki iki lideri hakkında açılan davanın Türkiye'de demokrasi ve adaletin ilerlediğine işaret ettiğini yazdı.

    BBC:
    BBC, davanın Türkiye için büyük bir sembolik önem taşıdığını belirtti ve bu davanın güç dengesinin bir zamanlar dokunulmaz olan askeri müesseseden ne kadar uzaklaştığının göstergesi olduğunu yazdı.

    Metin Güneş / Londra / CNN TÜRK

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     
    Associated Press:   
    Amerikan haber ajansı Associated Press  de "Türkiye geçmişiyle yüzleşiyor" başlığıyla duyurdu haberi. Ülkede, askeri anayasanın şekillendirdiği otoriter yapının değiştirilmeye çalışıldığı belirtildi.

    AP, "Türkiye, 1980 askeri darbesinin ihtiyar iki liderini yargılayarak, bölücü geçmişiyle karşı karşıya geldi. Dava bölgede yükselen bir güç olan ve suriye'nin muhaliflere müdahalesini eleştiren ülkelerin başında gelen türkiye için bir vitrin niteliğinde. Avrupa birliği üyeliği sallantıda olan Türkiye, askeri anayasa tarafından şekillendirilmiş otoriter alışkanlıkları değiştirmekle uğraşıyor" dedi.

    İngiliz Haber Ajansı Reuters:
    Reuters, "Darbe liderleri hastalıklarından dolayı mahkemeye gidemedi" başlığını kullandı. Haberde, "Dava, Avrupa Birliği'ne yakınlaşmayı amaçlayan demokratik reformlar çerçevesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan askeri aşınmanın dönüm noktası" deniliyor.

    CNN:
    Amerikan yayın kuruluşu CNN de de darbe liderlerinin mahkemeye sağlık durumları nedeniyle çıkamadığı ifade edildi, suçlu bulunmaları durumunda eski generallerin ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılacağı bilgisine yer verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow