hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül, Yemen'e özel temsilci gönderdi

    Gül, Yemene özel temsilci gönderdi
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık iktidarına halk ayaklanmasıyla son verilen Yemen'de görevi devralan Abdurrabu Mansur Hadi'ye özel temsilci gönderdi. Özel temsilci Erşat Hürmüzlü'ye temasları sırasında Yemen'in Türkiye'yi model aldığı söylendi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün özel temsilcisi olarak Yemen'e gelen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye sunduğu mektupta "Türkiye Yemen'in yanında" mesajını verdi.

    Hürmüzlü, Hadi ile başkanlık sarayında yaptığı basına kapalı görüşmede, Gül'ün mesajını iletirken, "Türkiye, önemli bir geçiş süreci içinde olan kardeş ülke Yemen'in maddi manevi yanında olacaktır" mesajı büyük bir memnuniyetle karşılandı.

    AA muhabirine bilgi veren Hürmüzlü, "Yemen'in içinde bulunduğu geçiş süreci tüm dünya ülkeleri için olduğu gibi kardeş ülke olan Türkiye için de hayati önem taşımaktadır, Yemen'e duyduğumuz bu önemi vurgulamak için sayın Cumhurbaşkanımızın mesajını iletmek üzere Yemen'e geldim. Sayın Hadi ile yaptığım görüşmede hem devlet olarak hem de halk olarak Yemen'in yanında olduğumuzu ve hükümetimizin bu bağlamda çalışmalara başladığını kendilerine ilettim" şeklinde konuştu.

    Hürmüzlü ayrıca, Hadi'ye, Gül'ün davetini de aktardığını ve "Kendisini yakın bir zamanda Türkiye'de ağırlamak istiyoruz" mesajının iletildiğini söyledi.

    Basindva ile görüşme

    Hürmüzlü, Hadi ile yaptığı görüşmenin ardından Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) hükümeti Başbakanı Muhammed Selim Basindva ve Dışişleri Bakanı Ebubekir El Kırbi ile bir araya geldi.

    El Kırbi, Türkiye'nin Yemen'de başlatacağı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığı ile yürüteceği projeleri heyecanla karşıladıklarını belirtirken, Başbakan Basindva sancılı bir dönemden geçen Yemen'in en büyük modelinin Türkiye olduğuna dikkati çekti.

    Basindva, Hürmüzlü'yü kabulünde, Yemen'in katetmesi gereken birçok mesafenin olduğuna değinirken, bu süreçte Türkiye'den daha çok destek beklediklerini açıkladı.

    İki ülkenin tarihi ve kültürel yakınlıklarına dikkati çeken Basindva, "Türkiye ekonomisi ve dünya nezdinde saygınlık uyandıran dış politikası ile doğuda parlayan bir yıldız ve Yemen'in adalet ve kalkınmadaki en büyük modelidir" şeklinde konuştu.

    Yapılan resmi ziyaretler büyük bir memnuniyet uyandırırken, Yemenli siyasilerin Türkiye hakkındaki beklentilerinin ve iki ülkenin daha fazla yakınlaşması gerektiği düşüncesinin ağırlıklı olarak hissedildiği gözlendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow