hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kriz can almaya devam ediyor

    Kriz can almaya devam ediyor
    expand

    Komşu Yunanistan'da ekonomik kriz can almaya devam ediyor. Yunanistan'da borçlarını ödemekte zorlanan emekli bir eczacı, İtalya'da da emekli maaşı düşürülen 78 yaşındaki bir kadın intihar etti. İntiharlar gösterileri de ateşledi. Yunanistan'da intiharlar son 3 yılda yüzde 40 arttı. İtalya'da yılbaşından bu yana 16 kişi intihar etti.

    Yunanistan'da 77 yaşındaki emekli eczacı Dimitris Hristulas, "Çocuğuma borç bırakmamak için intihar ediyorum" diyerek yüzlerce kişinin içinde tetiği çekerek, intihar etti. Hristulas'ın dramatik ölümünün ardından da Atina sokakları karıştı.

    Yaklaşık 2 bin kişi Hristulas'ın canına kıydığı Sintagma meydanında toplandı. Gösteri, akşam saatlerinde çatışmaya dönüştü. Polisle göstericiler arasındaki çatışma, bir grup protestocunun polis barikatını aşmak istemesiyle başladı. Olaylar, öfkeli bir grubun ellerine geçeni fırlatıp, etrafı ateşe vermesiyle iyice büyüdü. Polisten kaçan bir grup gösterici, civardaki bir otelin camlarını kırdı. Polis gözyaşartıcı gazla karşılık verdi.

    Yunanistan ekonomik krizin getirdiği intiharın yasını tutarken, hükümet yetkilileri olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi. Başbakan Lukas Papadimos, zor durumdakilerin halk ve devlet tarafından desteklenmesi çağrısında bulundu. Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras da trajedinin Yunanistan'ı krizden çıkarmanın aciliyetine vurgu yaptığını söyledi.

    İşsizliğin yüzde 20 civarında olduğu ülkede son 3 yılda intihar vakaları yüzde 40 oranında arttı.

    Yüksek vergi oranları, maaşlardaki kesintiler ve işsizlik nedeniyle yalnızca Girit adasında bir buçuk yıl içinde 20 kişi intihar etti.

    İtalya'da da bir emekli intihar etti

    Atina'daki intiharın ardından, İtalya'da da emekli maaşı düşürülen 78 yaşındaki bir kadın hayatına son verdi. Sicilya adasında yaşayan Nunzia C. emekli maaşının 800 Euro'dan 600'e indirildiğini öğrenince üç katlı evinin balkonundan atlayarak canına kıydı.

    Yaşlı kadının 43 yaşındaki oğlu Bruno ise hükümetin kesintilerinden etkilendiğini, emekli maaşından kesinti yapıldığını öğrenince annesinin depresyona girdiğini belirtti.

    İtalya'da 2012 yılının başından bu yana 16 kişi ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow