hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şam yazılı garanti istedi, muhalifler reddetti

    Şam yazılı garanti istedi, muhalifler reddetti
    expand

    Şiddetin olanca hızıyla sürdüğü Suriye'de, yönetim tankların çekilmesi için muhalefetten yazılı garanti istedi. Özgür Suriye Ordusu'nun Komutanı Riyad el-Esed, "yazılı garanti" talebini reddetti. Kofi Annan ise devam eden operasyonlar nedeniyle Şam'ı uyardı.

    Kofi Annan'ın, Suriye hükümetinin ateşkesi uygulamaya koyması için belirlediği son gün olan 10 Nisan'a  sadece 2 gün kala Suriye'de şiddet artarak sürüyor. Dün 127 kişinin öldüğü, bugün de operaysonların devam ettiği haberleri geliyor. Suriye, tankların çekilmesi için muhalefetten yazılı garanti istedi. Kofi Annan, Şam'ı uyardı.

    Muhalifler garanti talebini reddetti

    Suriye'de muhaliflerin kurduğu Özgür Suriye Ordusu'nun Komutanı Riyad el-Esed, Suriye hükümetinin,  çatışmaları sona erdirmek için "yazılı garanti" talebini reddetti. El-Esed, AP'ye telefonla yaptığı açıklamada, kendi grubunun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in rejimini tanımadığını, bu sebepten garanti vermeyeceğini söyledi. Suriyeli komutan, rejimin BM ve Arap Birliği'nin temsilcisi Kofi Annan'ın şiddeti sona erdirecek 6 maddelik planına uyması halinde, kendilerinin de ateşkes yapacağını belirtti. Muhalif komutan, hükümetin birliklerini üslerine çekmesi ve sokaklardaki kontrol noktalarını kaldırması gerektiğini de ifade etti.

    Şam yönetiminin ateşkes için Kofi Annan'a verdiği tarih 10 Nisan iken, internete yüklenen ve Humus'ta 7 Nisan'da kaydedildiği ileri sürülen görüntüler muhaliflerin iddialarını destekler nitelikte. Muhalif aktivistler, "Çatışmalar operasyonlar son hız devam ediyor" diyor. Muhalif yerel koordinasyon komitelerine göre, Baas Partisi'nin kuruluşunun 65'inci yıldönümünün kutlandığı Suriye'de dün 127 kişi öldü. Sadece Hama'da 59 kişi hayatını kaybetti. Ölüm haberleri bununla da kalmadı. Özgür Suriye Ordusu'nun bir zamanlar en güçlü olduğu şehirlerden Rastan'da çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

    Suriye'nin Türkiye'ye komşu İdlib bölgesindeki aktivistlerin Reuters Haber Ajansına verdiği bilgiye göre, 90 kadar tank ve zırhlı araç, helikopter destekli bir operasyonla şehrin güneybatısını top ateşine tutuyor. Özgür Suriye Ordusu askerlerinin sığındığı bir köy kuşatma altında ve onlarca yaralının olduğu o köye ulaşılamıyor.

    "Muhalefet de dahil tüm taraflar en geç 12 Nisan sabahı silahları susturmalı" diyen Kofi Annan, Şam yönetimine tepkili. "Şiddetteki artış kabul edilemez. Suriye hükümetine sözlerini tam olarak yerine getirmesi gerektiğini hatırlatıyorum" açıklmasında bulundu.

    Şam yönetimiyse, yeni bir taleple Annan'ın ve uıluslararası toplumun karşısına çıktı. Suriye hükümeti, tankların kent merkezlerinden çekilmesi için, muhaliflerin silah bırakacağına dair yazılı garanti istedi.

    Amerikan yönetimi daha önce Şam'dan gelen "tanklar çekiliyor" açıklamasının inandırıcı olmadığı açıklamasını yaptı. Kapatılan Şam Büyükelçiliginin Facebook sayfasında, 3 Nisan ile 5 Nisan arasında çekilen uydu fotoğrafları yüklendi. Fotoğraflarda özellikle İdlib çevresinde kuşatmanın sürdüğü görülüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow