hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adaylığı ülkeyi karıştırdı

    Adaylığı ülkeyi karıştırdı
    expand

    Mısır'da başkanlık yarışında gerilim tırmanıyor. Eski istihbarat şefi Ömer Süleyman 23 Mayıs'taki seçimi aday olacağını açıkladı. Süleyman'ın adaylığına Müslüman Kardeşler büyük tepki gösterdi. Hareketin cumhurbaşkanı adayı El Şatır, Süleyman'ın adaylığını Mısır halkına hakaret olarak tanımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer Süleyman, yüzlerce yandaşının tezahüratları eşliğinde başkan adaylığı için dilekçesini verip yüz bin imzayla cumhurbaşkanlığı adaylık başvurusu yaptı.

    Ömer Süleyman tam 18 yıl boyunca istihbarat şefi olarak görev yaptı. İnsan hakları ihlalleri ve işkencelerden sorumlu tutuldu.

    Devrim sürecinde halkın tepkisini dindirmek için cumhurbaşkanı yardımcılığına getirildi. Ancak halk bunu reddetti ve ikinci adamlığı sadece 18 gün sürdü.

    Wikileaks belgelerine göre, İsrail'in Mübarek yerine tercih ettiği isim olması ve hemen her gün İsrailli yetkililerle görüşmesi büyük tartışma yarattı.

    Mübarek döneminin en karanlık isimlerinden biri olarak kabul edilen Süleyman'ın adaylığı Müslüman Kardeşler'i öfkelendirdi.

    Hareketin cumhurbaşkanı adayı Hayrat El Şatır'a göre Süleyman'ın adaylığı Mısır halkına bir hakaret ve seçilmesi halinde ülkede yeni bir isyan başlayabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    75 yaşındaki eski istihbarat şefi, cumhurbaşkanlığı yarışına giren Mübarek dönemine ait tek isim değil. Eski başbakan Ahmet Şefik ve eski dışişleri bakanı Amr Musa da 23 Mayıs'taki seçimde aday.

    Devrim sonrasındaki 1 yıllık süreçte ekonominin gittikçe kötüye gitmesi nedeniyle ülkenin kaosa sürüklenmesinden endişe duyanların Süleyman'ı destekleyebileceği düşünülüyor. Aynı zamanda siyasi yapıyla ile ilgili deneyimi de Süleyman'ı yarışta güçlü bir konuma getirebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow