hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye sınırında çatışma!

    Suriye sınırında çatışma
    expand

    Suriye ordusu ile muhalifler arasında Türkiye sınırında çatışma çıktı. Çatışmanın ortasında kalan yaklaşık 100 Suriyeli, sınırı aşarak, Türkiye'ye sığındı. Çatışmada 3 kişi yaşamını yitirdi, 19 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Kilis'teki kontreyner kentte kalan 2 kişi de seken kurşunlara hedef oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün saat 04.00 sıralarında Türkiye ile Suriye sınırında ağır silah sesleri duyuldu. Suriye'nin Sucu ile Maarin Köyü ve çevresindeki yüksek tepelerde mevzilenen askerler, zeytin bahçesinde sıkıştırdığı muhaliflere ağır silahlarla ateş açtı.

    Çatışma sesleri, Kilis'ten duyuldu. Çatışmaların ortasında kalan bir bölümü yaralı yaklaşık 100 Suriyeli, günün ilk ışıkları ile birlikte Öncüpınar Sınır Kapısı yakınında bulunan mayınlı alandan Kilis'e geçmeye başladı.

    Bazı Suriyeliler de güvenlik barikatlarını aşarak Suriye sınırına gidip, yakınlarına yardımcı olmaya çalıştı. Polis takviye ekip isteyerek konteyner kentten çıkmaya çalışan Suriyeliler'i engelledi. Türk askerleri tarafından karşılanan Suriyeliler, konteyner kente götürüldü.

    Çatışma haberi ve Suriyeli yeni grubun geldiğinin Kilis'teki konteyner kentte getirildiğinin duyulması ardından Suriyeliler, yetkililerin engelleme çabasına rağmen kamp barikatlarını aşarak sınıra koştu.

    Bazı Suriyeliler, kampta bulunan itfaiye araçları, konteyner kentin içerisindeki konteynerlerin üzerine ve gözetleme kulelerine çıkarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad aleyhine slogan attı. Sınırda güvenlik önlemi alan polis, can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle bölgedeki gazeteci ve sivilleri uzaklaştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaralı sayısı 19

    Kilis Valisi Yusuf Odabaş, Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada yaralanan 21 kişinin Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığını bildirdi.

    Ölü sayısı: 3

    Odabaş, yaptığı yazılı açıklamada, saat 03.30'dan itibaren Suriye'nin Azez ilçesi ile Esselame Sınır Kapısı arasında, Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada 21 kişinin yaralandığını belirtti.

    Bu yaralıların saat 09.00'dan itibaren mayınlı araziden Kilis'e girdiğini ifade eden Odabaş, şunları kaydetti: "Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışma sonucu 21 kişi yaralanmış, bu yaralılar Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmışlardır. Tedavi edilen bu yaralılardan 2'si tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişlerdir. Durumu ağır olan bir Suriye vatandaşı ambulansla Gaziantep Tıp Fakültesi'ne sevk edilmiştir. Durumu ağır olmayan 17 yaralının tedavileri sürmektedir. Suriye güvenlik güçlerinin yine muhaliflere açtığı ateşten, Kilis konteyner kentte görev yapan polis memuru Ali Kaplan ile mütercim Sevgi Topal da hafif şekilde yaralanmıştır. Tedavileri Kilis Devlet Hastanesinde devam etmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha sonra bir ölüm haberi daha geldi ve Türkiye sınırına yakın bölgede çıkan çatışmada ölenlerin sayısı 3'e yükseldi.

    "Geçişler güvenlik nedeniyle durduruldu"

    Öncüpınar Sınır Kapısı'na Türk tarafından geçişlerin güvenlik nedeniyle durdurulduğunu bildiren Odabaş, Suriye tarafındaki çatışmalardan dolayı istenmeyen bir olayın meydana gelmemesi için güvenlik görevlilerinin gerekli önlemleri aldığını vurguladı. Odabaş, şöyle devam etti:

    "Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasındaki bu çatışmaya, Türk güvenlik güçlerinden hiçbir şekilde müdahale olmamış, polis, jandarma ve sınır birlikleri silah kullanmamıştır. Konteyner kentteki yaralanan Suriye vatandaşı geçici sığınmacılar ve yaralanan 2 görevli Türk vatandaşı, Suriye güvenlik güçleri ile muhaliflerin çatışmasından seken kurşunlarla yaralanmışlardır."

    Dışişleri Suriye'yi uyardı

    Sınırda meydana gelen çatışmanın ardından İçişleri Bakanlığı Suriye maslahatgüzarını uyararak etşin hemen kesilmesini istedi.

    Çadır kentte protesto

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İslahiye'deki çadır kentte kalan Suriyeliler, ülkelerinden Türkiye'ye girmeye çalışanlara Suriye güvenlik güçlerinin ateş açmasını protesto etti.

    Çadır kentteki yaklaşık 500 kişilik bir grup, ellerinde Suriye bayrakları ve çeşitli dövizlerle Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed aleyhine slogan attı, tekbir getirdi. Suriyeliler'in eylemi nedeniyle jandarma ekipleri çadır kentte geniş güvenlik önlemi aldı.

    İslahiye Emniyet Müdürü Enver Soylu, gösteri yapan Suriyeliler'den tercüman aracılığıyla dağılmalarını istedi. Bir süre eylemlerine devam eden Suriyeliler, daha sonra çadırlarına döndü.

    Bu arada, İslahiye Spor Salonu'nda kalan 300 Suriyeli de bugün çadır kente sevk edildi. İslahiye'de ülkelerindeki olaylardan kaçan 5 bin 500 civarında Suriyeli barınıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow