hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmedinejad meydan okudu

    Ahmedinejad meydan okudu
    expand

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin yıllarca sürecek petrol ambargosuna tek varil petrol satmadan dayanabileceğini söyledi.

    Ülkenin güneyindeki Hürmüzgan Eyaleti'nde halka hitaben konuşan Ahmedinejad, Batılı ülkelerin İran'a karşı uyguladığı petrol ambargosuna değindi. Ahmedinejad, Batılı ülkeleri kastederek, "Bunlar, petrolümüze ambargo uygulamak istiyor. O kadar dövizimiz var ki 2-3 sene hatta 1 varil petrol bile satmadan ülkeyi idare edebiliriz" dedi.

    Döviz ve altın rezervi bakımından ülkenin tarihinin en iyi durumunda olduğunu söyleyen Ahmedinejad, ülkede son aylarda yaşanan döviz ve altın fiyatlarının yükselişi nedenini yabancı ve ülke içindeki bazılarının koordineli suni oyunu olarak gösterdi.

    ABD'nin İran'a karşı çıkardığı son mali yaptırım ve ardından AB ülkeleri tarafından İran'dan ham petrol alımını durdurmaya yönelik alınan yaptırım kararları, İran'da ciddi döviz sıkıntısına neden olarak İran parasının ciddi oranda değerinin düşmesine neden oldu. İran'da, ABD doları geçen yıl yaklaşık 11 bin riyal iken şu anda dolar yaklaşık 19 bin riyal üzerinden alıcı buluyor.

    İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, AB'nin İran'a uyguladığı petrol alımı ambargosuna karşın, Yunanistan'a da ham petrol ihracatını durduklarını söyledi. Tahran, daha önce de İngiltere ve Fransa'ya ham petrol satışını durdurmuştu. AB ülkeleri, İran'ın yürüttüğü tartışmalı nükleer programından dolayı, 1 Temmuz tarihinden itibaren İran'dan aldıkları petrol alımını tamamen durduracak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow