hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'de silahlar sustu mu?

    Suriyede silahlar sustu mu
    expand

    Suriye'de ateşkesle beraber silahlar sustu ama Suriye devlet televizyonuna göre o sükunet bozuldu. İddiaya göre, Halep'te yol kenarına bırakılan bomba infilak etti, bir subay öldü, 24 subay yaralandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon uyardı; "Barışın raydan çıkması bir kurşuna bakar" dedi.

    Suriyede saat 06.00 itibariyle silahlar sustu. Hama, Humus, İdlib'den isyanın çıkış noktası Dera ve Der el Zor'a kadar sokaklar sakindi. Ancak Suriye içinden iki haber ulaştı ajanslara. Biri Suriye devlet televizyonunun haberiydi. Suriye devlet televizyonu saat 08.00'da meydana gelen bombalı saldırıdan teröristleri sorumlu tuttu. Haberde "Suriye'yi istikrarsızlığa sürüklemek için saldırılar tırmanışta, Annan planı sabote ediliyor" denildi.

    Silahların susmasından altı saat sonra aktivistler, Hama'da bir kişinin güvenlik güçlerince vurularak öldürüldüğünü iddia etti. Mehdi İbrahim El Ahmet, güvenlik güçlerince aranıyordu. Kontrol noktasından geçerken dur ihtarına uymayınca vuruldu.

    Suriye Genel Devrim Konseyi de Hama'da 1'i çocuk 2 kişinin, İdlib'de de 1 kişinin öldürüldüğü iddiasında. Ancak bu haber de bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

    İki taraf birbirini suçladı. Suriye Ulusal Konseyi, bazı bölgelerden tank ve birliklerin çekilmediğini, ateşkesin kısmen uygulandığını savundu.

    Suriye İçişleri Bakanlığı, evlerini terk eden vatandaşlara "geri dönün" çağrısı yaptı. Açıklamada, "Suça karışmayan silahlı kişiler teslim olsun, serbest bırakılacaklar" denildi.

    Suriye Ulusal Konseyi ise bazı bölgelerden tank ve birliklerin çekilmediğini ateşkesin kısmen uygulandığını savunuyor. BM Genel Sekrteri de uyarıda bulundu. Ban Ki Moon, "Hükümet sözlerini eyleme çevirmeli ateşkes kırılgan, barışın raydan çıkması bir kurşuna bakar" dedi.

    Birleşmiş Milletler'in Amerika Büyükelçisi Susan Rice, Suriye rejiminin güvenirliği konusunda şüpheler olduğunu söyledi.

    Annan: "Birlikler kentlerden çekilmeli"
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM-Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan da "Suriye birlikleri kent merkezlerinden çekilmeli" dedi ve "Suriye'de durumun görece olarak sakin olmasından ve çatışmaların durmuş görünmesinden cesaret aldım. Tüm tarafların 6 maddelik planı tam olarak uygulama yükümlülüğü bulunmaktadır" diye ekledi.

    Bu arada, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye toplantısı başladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow