hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye'ye kaçak yollarla gelmedim"

    Türkiyeye kaçak yollarla gelmedim
    expand

    Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Türkiye'ye kaçak yollarla değil, Erbil'e gönderilen özel bir uçakla resmi temaslara dayalı olarak geldiğini söyledi. Iraklı yetkililerin kendisinin Interpol'e teslim edilmesi taleplerine ise Haşimi, "Ülkeme döneceğim, beni kendi ülkemde tutuklayın" dedi.

    Yaklaşık bir haftadır İstanbul'da olan ve hakkında yakalama kararı bulunduğu ileri sürülen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, İstanbul Aydın Üniversitesi Strateji ve Güvenlik Araştırma ve Uygulama Merkezi (USAM) tarafından düzenlenen "Irak'ın geleceği ve Ortadoğu" konulu konferansa katıldı. Haşimi konferansta öğrencilere Irak ve Ortadoğu hakkında bilgiler verdi. Konferans sonrasında Haşimi'ye teşekkür plaketi takdim edildi.

    "Kim dedi ben kaçak yollarla geldim?"

    Tarık El Haşimi konferans sonrası gazetecilerin sorularını yantıladı. Bir gazetecinin, Türkiye'den sığınma talebi olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine Tarık El Haşimi, "Sayın Başbakanla nasıl görüştünüz o zaman? Sayın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile nasıl görüştünüz o zaman? Eğer ben kaçak olarak resmi ülkemden ayrılmışsam, bu kişiliklerle nasıl görüştüm o zaman? Türkiye'de nasıl kaldım? Yarın Barzani'yi burada karşılayacağım. Aynı zamanda önümüzdeki günlerde yine Türk liderler ile görüşmeler yapacağım. Ben Türkiye'ye yakınlığım ile tanınıyorum. Nasıl Türkiye'de resmi olarak karşılanmam? Suudi Arabistan'da resmi törenlerle karşılandım. Katar'da da resmi törenler ile karşılandım. Türkiye'de nasıl karşılanmam? Türkiye'ye çok daha yakınım. Kim dedi ben kaçak yollarla geldim? Erbil Havaalanı'na özel bir uçak geldi, resmi temaslara dayalı. Oradan güpegündüz ayrıldım. Orada uçak ile ilgili bilgiler, hem Bağdat hem de Erbil'deki resmi makamlara verildi. Ozaman nasıl olağanüstü bir çıkış söz konusu olur?" şeklinde konuştu.

    "Interpol'e teslim edilmemi istiyorlar"

    Haşimi, Irak'ta istenip istenmediğine dair bir soruya ise şöyle cevap verdi:

    "Bunlar Irak'ta basının ne kadar karışık olduğunu gösteriyor. Siz bu tutumları gördünüz mü? Bir taraftan Irak'taki sorumlular benim Interpol'e teslim edilmemi istiyorlar. Söylüyorum kendilerine, 'Bu ülkeleri zor durumda bırakmamanız gerekmektedir. Ben ülkeme döneceğim ve beni kendi ülkemde tutuklayın. Bu ülkeleri zor durumda bırakmayın. Bu ülkelerden benim Interpol'e teslim edilmemi istemeyin. Kürdistan Bölge Hükümeti'ne tekrar Haşimi'ye kucak açmamalarını söylüyorlar. Ben kendi isteğim ile kendi ülkeme gitmek istiyorum. Çelişkili tutumları bu. O zaman çevre ülkeleri ve Interpol'ü neden karıştırmak istiyorsunuz? Bu Irak'ın bir iç meselesidir. Irak'ın dışarıdaki görüntüsünü çok kirlettiler"

    "Kürdistan bölgesinde yaşanan gelişmeler herkes için çok cazip"

    Haşimi, Irak'ta Sünni bölge kurulması hedefi konusundaki bir soruya ise " "Ambar ili yakında bir bölgeye dönüşecektir. Aynı zamanda Musul ve Neyneva illeri de bir bölgeye dönüşecektir. Aslında bu gerçek bir istektir ve herkes bunu istiyor, bölgeye dönüşmek istiyorlar. Kürdistan bölgesinde yaşanan bu gelişmeler herkes için çok cazip bulunuyor. Diğer illeri yapılandırma bakımından, hizmet sunma bakımından çok geride kalmıştır. Bu yüzden Irak'ta uygulanan bölge tecrübesi herkes için örnek teşkil etmektedir. Bizim kendimize özel bir anayasamız vardır, ona göre hareket ediyoruz" diye yanıt verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow