hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunan askeri harcamalarında Alman "riyakarlığı"

    Yunan askeri harcamalarında Alman riyakarlığı
    expand

    Yunanistan borç kriziyle boğuşurken, Atina'nın silahlanma sevdası ve Almanya ile Fransa'nın da bu zaafı beslemesi eleştirilere hedef oluyor.

    Yunan hükümeti bir yandan çalışanların ve emeklilerin maaşlarında kesintiye gidiyor, bir yandan da Almanya'dan silah almaya devam ediyor.

    İngiliz Guardian gazetesi, Yunan sendikalar konfederasyonu başkanı Yiannis Pangopoulos'un, Berlin'de Almanya Başbakanı Merkel ile yaptığı özel bir toplantıda silah satış konusunu gündeme getirdiğini yazdı.

    Gazeteye göre, Pangopoulos toplantı sırasında Merkel'e "Bizin hükümetimiz bir yandan maaşlarda kesintiye giderken diğer yandan Almanya'dan bu kadar fazla silah satın alması doğru mudur?" diye sordu.

    Merkel'in bu soruya anında verdiği yanıtta, "Ama biz size gayri safi yurt içi hasılanın bu kadar büyük bir bölümünü savunmaya harcayın demedik ki" söylediğini yazan gazete, Almanya Başbakanı'nın bu yanıtın hemen ardından Yunanistan'ın satın aldığı denizaltılar nedeniyle Almanya'ya 10 yıldır ödenmeyen borucunu gündeme getirdini yazdı.

    Guardian, Euro Bölgesi'ni parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan borç krizini tetiklemekten "Yunanistan'ın hovardalığının" sorumlu tutulabileceğini, ancak Berlin'in de Atina'nın silahlara yaptığı bu abartılı harcamalara ses çıkarmadğına dikkat çekti.

    Gazete, Merkel ve onun maliye bakanı Wolfgang Schauble'ın sık sık Yunanistan'ı harcamalarını kontrol etemesi için uyarmasına karşın, politikacılar, ekonomistler, askeri uzmanlar ve akademisyenlerin Almanya için hiç de iyi görünmeyen başka bir gerçeğe dikkat çektiklerini belirtiyor.

    Yunanistan'da koalisyon hükümetinin ortaklarından Radikal Sol Parti milletvekili Dimitris Papdioulis, "Yunanistan'ın dev savunma harcasmalarından çıkar sağlayan bir ülke varsa, bu ülke Almanya'dır" dedi.

    Son AB-IMF destekli kurtarma programına göre, Atina savunma harcamalarında 400 milyon euro kesintiye gitmeyi kabul etti.

    Buna karşın, askeri harcamalar ülke bütçesinin yüzde 4'ünü oluşturuyor. Oysa Euro Bölgesi ortalaması yüzde 2 civarında.

    Yunanistan algıladığı Türkiye tehdidini gerekçe olarak göstererek, son model denizaltılara ilaveten 1990'ların sonlarından beri Almanya, Fransa ve ABD'den yüzlerce Leopard tankı, havan topları, Mirage savaş uçakları ve F-16 jetleri satın aldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow