hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sudan'da yine savaş!

    Sudanda yine savaş
    expand

    Afrika'da düşman kardeşler arasında tansiyon yüksek. Güney Sudan, Sudan'ın yine hava saldırısı düzenlediğini iddia etti. Sudan ise "bombardıman düzenlenmedi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler, saldırıları kınarken, Güney Sudan Devlet Başkanı ise, Hartum yönetiminin, kendilerine savaş ilan ettiğini öne sürdü. Hartum ise, "güvenlik konularını görüşmeye hazırız "mesajı verdi.

    Çatışmalar, hava saldırıları, paylaşılamayan sınır ve o sınırdaki petrol tesisleri. Sudan ve Güney Sudan arasındaki gerginlik iyice artmış durumda.  Güney Sudan , sudan'a ait savaş uçaklarının 40 kilometre sınırı aşarak 3 yerleşim yerini bombaladığını duyurdu. Hedef, Güney Sudan'ın petrol tesisleriydi.


    Sudan ordusu ise hava saldırısı iddialarını yalanladı, Güney Sudan'a bombardıman düzenlenmediğini açıkladı.
    Aslında bu ilk gerilim değil. Sudan savaş uçakları, daha önce de Güney Sudan'ın başkenti Bentiu'da bir pazarı bombaladı, 2 kişi hayatını kaybetti.

    BM Genel Sekreteri Ban ki Mun saldırıları kınadı, iki tarafa düşmanlığı bırakma çağrısında bulundu.

    Uluslararası toplumdan tansiyonun düşmesine yönelik açıklamalar gelirken,  Çin'de resmi temaslarda bulunan Güney Sudan lideri Salva Kiir, Sudan'ın kendilerine savaş ilan ettiğini söyledi.

    Güney Sudan, geçtiğimiz temmuz ayında, Sudan ile yapılan barış planı çerçevesinde, referandum kararı ile Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow