hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak insansız hava aracı satın alıyor

    Irak insansız hava aracı satın alıyor
    expand

    Irak, F-16'ların ardından Amerika'dan şimdi de insansız hava aracı satın alıyor. Sipariş verildi, araçların yıl sonuna kadar teslimi bekleniyor. Yetkililere göre, insansız hava araçları güneydeki petrol platformlarının korunması için kullanılacak.

    Hem Ankara - Bağdat, hem de Bağdat-Erbil hattında gerilimin yaşandığı bir dönemde, Irak'ta merkezi hükümet hava kuvvetlerini güçlendiriyor.

    Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin sert tepki gösterdiği F-16'ların ardından Bağdat bu kez de Amerika'dan insansız hava aracı satın aldı.

    Amerikalı ve Iraklı yetkililere göre insansız hava araçları ülkenin güneyindeki petrol platformlarını ve altyapıyı korumak için kullanılacak.

    Alınan insansız hava aracı sayısı ya da araçların modeli konusunda bir açıklama yok. Ancak Irak enerji güvenlik gücünün başındaki general Hamid İbrahim insansız hava araçlarının yıl sonuna kadar kullanılmaya başlanmasının beklendiğini belirtti.

    Onun açıklamasına göre; Irak şu anda mühendislerin eğitilmesi aşamasında.

    Irak'ın Amerika'dan insansız hava aracı aldığı haberi Bağdat'taki merkezi yönetim ve Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimi arasında gerilimin derinleştiği bir dönemde geliyor.

    Taraflar Erbil'in petrol şirketleri ile yaptığı anlaşmalar konusunda orta yol bulamıyor.

    İlişkileri siyaseten geren bir başka unsur da Irak'n hakkında tutuklama kararı bulunan ve gıyabında da davası başlayan Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi.

    Bağdat, Türkiye'den önce Erbil'e sağınan Haşimi'ye bölgesel Kürt yönetiminin arka çıkmasından rahatsız.

    Erbil, Amerika ve Irak arasında Bağdat'a 36 adet F-16 satılmasını öngören anlaşmaya sert tepki göstermişti.

    Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, Şii Başbakan Nuri El Maliki'yi kastederek F-16'lar bu adamın eline geçmemeli demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow