hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da en yoğun ilgi kadınlardan

    Mısırda en yoğun ilgi kadınlardan
    expand

    Mısır cumhurbaşkanı adayları arasında kadın aday olmamasına rağmen Tahrir devriminden sonra yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimine en yoğun ilgiyi Mısırlı kadınlar gösterdi.

    Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda oy verme işlemi sona erdi.

    Yetkililerden edinilen bilgiye göre, 27 ilde 5 bin kadar seçim merkezinde sandıklar kapandı ve oyların sayımına başlandı.

    Cumhurbaşkanlığı seçimine katılımın yüksek olduğu gözlenirken, konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

    Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Sultan, seçim sonuçlarının açıklanacağı tarihin netleşmediğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları, son oyların sayılması ve Yüksek Seçim Kurulu'nun toplanmasından sonra açıklanacak. Resmi açıklamayı Yüksek Seçim Kurulu yapar. Halkımız resmi olanların dışındaki açıklamalara itibar etmesin" dedi.

    Kadınlardan ilgi

    Bazı seçim merkezlerinde, kadın seçmenlerin oluşturduğu kuyrukların erkek seçmenlerinkinden daha uzun olduğu gözlendi. Resmi rakamlara göre Mısır'daki 50 milyon 524 bin 993 kayıtlı seçmenin 23 milyon 500 binini kadın seçmenler oluşturuyor.

    Mısırlı gazeteci Buseyna Kamil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısırlı kadının önünde, sosyal alanda tam anlamıyla kabul görüp cumhurbaşkanı seçilebileceği zamana kadar zorlu bir yol var. Çarşamba günü yayımlanan bir raporda, bazı adayların kadın seçmenlerin oylarını kendi çıkarları doğrultusunda manipüle etmeye çalıştığı değerlendirmesi yer alıyor. Seçimlerin ilk gününde kadın seçmenlerin tercihlerini kendi lehinde yönlendirmeye çalışan adaylara karşı bir dizi panel düzenlendi. Ben gelecekte kadının siyasette daha etkin olacağı kanaatindeyim" dedi.

    Mısır Kadın Hakları örgütünün yaptığı yazılı açıklamada da, "Cumhurbaşkanı adayları, sayıları 23 milyonu aşan kadın seçmenlerin oyunu alabilmek için yarış içerisindeler. Mısırlı kadınların seçimlere olan yoğun ilgisi bir ilk değil. Geçen kasım ayındaki parlamento seçimlerine de kadınların katılımı yüksekti. Cumhurbaşkanı adaylığına başvuran ancak yeterli sayıda seçmenin desteğini alamadığı için hiçbir kadının aday olamamasına rağmen, kadın seçmenler seçime yoğun ilgi gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

    Cumhurbaşkanı adaylığına başvuran kadınlar arasında ismi ön plana çıkan Buseyna Kamil'in, aday olunabilmesi için 30 bin seçmenden alınması gereken desteği bulamadığı ve yeterli ekonomik güçten yoksun olduğu için adaylığının gerçekleşmediği belirtildi.

    Müslüman Kardeşler'den hile uyarısı

    Öte yandan, Mısır Müslüman Kardeşler Cemaati'nin (İhvan-ı Müslimin) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed el-Baltaci "Halkın oylarıyla oynamak, ateşle oynamaktır. Buna ise ancak ahmaklar cesaret edebilir" dedi.

    İhvan adayı Muhammed Mürsi'nin seçim kampanyası kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Muhammed el-Baltaci "Halkın iradesi sabık rejimin destekçilerini müşkül durumda bırakmıştır. Halk devrimini tamamına erdirecek ve hedefine ulaştıracaktır" diye konuştu.

    Hiç kimsenin seçimlere hile karıştırmayı aklından dahi geçirmemesi gerektiğini söyleyen el-Baltaci açıklamasını "Mısır halkı bu tür girişimleri reddedecektir. Halkın oylarıyla oynamak, ateşle oynamaktır. Buna ise ancak ahmaklar cesaret edebilir" ifadelerini kullandı.

    Toplantıda konuşan HAP Genel Başkan Yardımcısı Isam el-Aryan ise basının ve kimi rakip adayların yer yer seçim yasaklarını ihlal ettiklerini, ancak bunların daha önce yapılan parlamento seçimlerindeki ihlallere nazaran daha az ve sınırlı kaldığını ifade etti.

    Sandıkların kapanmasının ardından, kendi sandık görevlilerinden alacakları verilere göre seçim zaferlerini açıklayacaklarını ifade eden el-Aryan bütün göstergelerin kendi adaylarının önde gittiğini gösterdiğini belirtti.

    Rakip adayların, kendilerine yönelik seçimler sırasında propaganda yasağını delme iddialarına yönelik bir soru üzerine, bu iddiaların tamamen uydurma olduğunu, seçim yasaklarına riayet etme konusunda örnek bir tavır sergilediklerini savunan HAP Genel Başkan Yardımcısı, bu söylentileri çıkaranları, iddialarını ispat etmeye, kanıtlarıyla birlikte ilgili mercilere başvurmaya davet ettiklerini söyledi.

    "Ahmet Şefik'e tepki"

    Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik'in seçimlerde önde gittiği yönündeki iddiaları da değerlendiren İsam el-Aryan, "Onu başbakan olarak kabul etmeyen halk, serbest seçimlerde nasıl aynı kişiyi cumhurbaşkanı olarak seçer ki?" diyerek tepki verdi. Öte yandan, Ahmet Şefik'in oy kullandığı seçim merkezi önünde toplanan bir grup Mısırlı, ayakkabısının altını göstererek protesto gösterisi düzenledi.

    "Tekrar Tahrir'e ineriz"

    Polis tarafından öldürülüp Mısır devriminin sembolü haline gelen Halid Said'in annesi Leyla Merzuk ise  cumhurbaşkanı adayı Ahmet Şefik'i kastederek, "Eğer Mübarek'in adamlarından biri cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanırsa tekrar Tahrir Meydanı'na ineriz" dedi.

    Arap basını: "İlk kez gerçek bir seçim"

    Tüm dünyada sonuçları merakla beklenen seçimleri yakından izleyen Arap basınına yansıyan haberlerde, sandık başlarında oluşan uzun kuyrukların varlığı ile eski devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve eşinin her seçim günü alışılan sandık başındaki görüntülerinin artık olmadığı öne çıksa da, değerlendirmelerin tamamında Mısırlıların ilk kez "gerçek bir seçim" yaptıkları vurgulanıyor. Suudi Arabistan'da yayımlanan El-Yevm gazetesi, değerlendirmesinde "Seçim kuyrukları ekmek kuyruklarını geçti" diye verdi.

    Haniye: "Filistin'in geleceğini belirleyecek"

    Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye, Mısır'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının Filistin meselesinin seyrini ve geleceğini belirleyeceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow