hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Müslüman kadınlara ayrımcılık uyarısı

    Müslüman kadınlara ayrımcılık uyarısı
    expand

    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa ülkelerinde Müslüman kadınlara yönelik ayrımcılığın arttığı uyarısında bulunan raporu kabul etti.

    Fransa'nın Strasbourg kentinde yapılan AKPM Genel Kurulu'nun yaz oturumunda oylanarak kabul edilen rapor, AKPM'nin Ayrımcılığı Önleme ve Eşitlik Komitesi Üyesi Sosyalist Rum Parlamenter Athina Kyriakidou tarafından hazırlandı.

    Avrupa'da Müslüman kadınların kamu yaşamına etkili bir şekilde katılmasına imkan verilmesi için gerekli bütün pozitif önlemlerin alınması istenen raporda, "Avrupa ülkelerinde Müslüman kadınların dini inançları yüzünden, klişeleşmiş ön yargıların kurbanı oldukları" belirtilerek, "Müslüman kadınların özel yaşamlarında ve kamu yaşamında mağdur olmalarının önüne geçecek tedbirlerin acilen alınması" gerektiği vurgulandı.

    Raporda ve buna bağlı karar tasarısında, Avrupa'da yaşayan nüfusun çoğunluğunun Müslüman olmadığına değinilerek, dini azınlık mensubu olması ve göçmen kökeni yüzünden Müslüman kadınların çeşitli mağduriyetlerle karşılaştığı ifade edildi.

    Müslüman kadınların son dönemde değişim hareketlerinde önemli birer aktör olmak istediklerine işaret edilen raporda, "Artık yeni bir yaklaşım tarzı benimsemenin zamanı geldi. Müslüman kadınların tecrit edilmeleri, toplumdan uzaklaştırılmaları ve klişe yargılara kurban edilmeleri yerine toplumdan eşit fırsatlar talep etmeleri konusunda cesaretlendirilmeleri gerekir" ifadesine yer verildi.

    Raporda, Avrupa'da Müslüman kadınların medeni hayata ve kamu yaşamına etkili bir şekilde katılmasına imkan verilmesi için gerekli bütün pozitif önlemlerin alınması istendi.

    Müslüman kadınların sadece töre cinayetleri ile başörtüleri ve giyimleri nedeniyle Avrupa'da özellikle seçim dönemlerinde gündeme getirilmelerinin eleştirildiği raporda, bu yaklaşımın sorunların çözümünde yapıcı bir rol oynamadığı uyarısı yapıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow