hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Obama muhaliflere destek talimatı imzaladı"

    Obama muhaliflere destek talimatı imzaladı
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama'nın bu yılın başlarında Suriye'de Beşşar Esad rejimini devirmeye çalışan muhaliflere destek talimatı içeren gizli bir belge imzaladığı öne sürüldü.

    CNN ve El Arabiya'nın konuya yakın Amerikalı kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Obama'nın onayladığı, "istihbarat kararı" olarak nitelendirilen talimatla, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve diğer Amerikan kurumlarına Suriye Devlet Başkanı Esad'ın devrilmesi için muhaliflere destek sağlamasına izin veriliyor.

    Obama'nın bu belgeyi tam olarak ne zaman imzaladığı ise bilinmiyor.

    Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor, haberle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

    Obama'nın gizli talimat onayladığı haberlerinin ötesinde Washington yönetimi Esad karşıtlarına destek verdiğini açıkça ifade etmişti.

    Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan hükümetinin Suriye muhalefetine "ölümcül olmayan yardım" için 25 milyon dolar tahsis ettiğini açıkladı.

    Bir Amerikalı yetkili bu yardımların daha çok telsiz gibi iletişim araçlarını kapsadığını söyledi.

    Bakanlık, ayrıca ABD'nin Suriye halkına insani yardım için 64 milyon dolar ayırdığını bildirdi.

    Bu miktarın Dünya Gıda Programı, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ve diğer yardım kuruluşlarına yapılan katkıları da kapsadığı kaydedildi.

    BM'deki oylama yarına ertelendi

    Bu arada, Arap ülkelerinin girişimiyle dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu üyelerine dağıtılan Suriye karar tasarısının bugün için öngörülen oylaması yarına ertelendi.

    Tasarıda Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed istifaya çağrılıyor. İktidarın geçiş hükümetine devredilmesi talebini içeren tasarıda, Suriye ordusundan da hava
    saldırılarının durdurulması ve askerlerin kışlalarına dönmesi isteniyor.

    Suudi Arabistan tarafından hazırlanan karar tasarısında ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye sorununda başarısız olması üzüntüyle karşılanıyor.

    193 ülkenin yer aldığı BM Genel Kurulu'nda alınan kararların hukuki yaptırımı bulunmuyor, kararlar sembolik anlam taşıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow