hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sadece 2 ülkeden yardım sözü geldi...

    Sadece 2 ülkeden yardım sözü geldi...
    expand

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumunda, tampon ya da güvenli bölge seçeneğine dair somut bir karar çıkmadı. Suriye için "tüm seçenekler masada diyen İngiltere ve Fransa ise mültecilere ek yardım sözü verdi.

    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Suriye için "tüm seçenekler masada" dedi.

    Fransız mevkidaşıyla birlikte Suriye'de "güvenli bölge" seçeneğinin gözden geçirildiğini söyledi. Ancak bu tarz bir seçeneğin askeri müdahaleyi gerekli kılacağının altını çizdi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin toplantısına daimi üyelerden Amerika, Rusya ve Çin'in dişişleri bakanları katılmadı.

    Sadece 5 ülkenin dışişleri bakanı düzeyinde yerini aldığı oturumdan, güvenli ya da tampon bölgeye dair bir karar da çıkmadı.

    Konseyde daha çok gıda ve insani yardıma ihtiyaç duyan 2.5 milyon Suriyeli için yardım ve bağış ön plandaydı.

    İngiltere ve Fransa oturum sonrası suriyeli mültecilere ek yardım yapacaklarını açıkladı.

    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin 27,5 milyon sterline ek olarak 3 milyon sterlin daha yardımda bulunacağını söyledi.

    Fransa da, mevcut 20 milyon euroya ek olarak 5 milyon euro yardım sözü verdi.

    Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, mültecilerin korunması için "geniş çaplı" askeri kaynağa da ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

    Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de ülkesinin yardıma ihtiyacı olduğunu onayladı.

    Ancak Caferi "Gerçekten yardım etmek istiyorsalar, içişlerimize karışmayı bırakıp, teröristlere silah teminini durdursunlar" ifadesini kullandı.

    ABD - Ankara görüşmeleri

    Öte yandan ABD'nin, Suriye'de güvenli bir bölge oluşturulması teklifiyle ilgili olarak Ankara ile istişarelerde bulunduğu bildirildi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını yapan Fransa'nın daveti üzerine Suriyeli mülteciler ile ilgili dün yapılan toplantıdan sonra konuşan Amerikalı bir diplomat, Türkiye'nin NATO'nun Suriye'de güvenli bir bölge
    oluşturması teklifinin uygulanabilirliği konusunda ABD, İngiltere ve Fransa'nın kuşkuları bulunduğunu ifade etti.

    Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşşar Caferi ise adını vermediği bazı BM Güvenlik Konseyi üyelerini, insani bahaneleri gerekçe göstererek, ülkesine acilen askeri müdahale edilmesini teşvik etmekle suçladı.

    BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise güvenli bölge oluşturmasına karşı olduğunu Güvenlik Konseyi'ne bildirdi.

    Suriye'nin komşularını savaştan kaçan Suriyelilere kapılarını açtıkları için öven Guterres, daha önce yaşadıkları acı deneyimlerin, mültecilere belli alanlarda güvenlik ve koruma sağlamanın nadiren mümkün olduğunu gösterdiğini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow