hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den "Sudan ve Tunus'u terkedin" uyarısı

    ABDden Sudan ve Tunusu terkedin uyarısı
    expand

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sudan ve Tunus'taki Amerikalı diplomatlarla ailelerinin söz konusu 2 ülkeyi terketmeleri talimatı vererek, ABD vatandaşlarının da buralara seyahat etmemeleri uyarısında bulundu.

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland yaptığı açıklamada, "Tunus ve Hartum'daki güvenlik durumu nedeniyle, Dışişleri Bakanlığı tüm diplomatların aile fertleriyle ve acil durum görevlisi olmayan personelin ayrılması talimatı verdi. Ayrıca bu ülkelere seyahat edilmemesi uyarısı yapıldı" diye konuştu.

    Nuland, Tunus uluslararası havaalanının açık olduğunu ve tüm Amerikan vatandaşlarının özel havayolları uçaklarını kullanabileceğini belirterek, Tunus'ta kalmayı tercih eden Amerikalıların son derece dikkatli olmaları ve herhangi bir gösteri yerinden uzak durmaları gerektiğini ifade etti.

    ABD Dışişleri Bakanlığı, Sudan hükümetinin de terörist faaliyetlerin engellenmesi için gerekli önlemleri aldığını belirterek, engellenemeyen bazı terörist grupların batılı ülkelerin çıkarlarına yönelik saldırı tehdidinde bulunduğuna dikkati çekti.

    Bu arada adı açıklanmayan bir Amerikalı yetkili de Associated Press (AP) ajansına yaptığı açıklamada, Sudan hükümetinin ABD'nin Hartum Büyükelçiliği'ndeki güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi için göndermeyi planladığı ilave askerlerin ülkeye varışını geciktirdiğini söyledi.

    Nuland, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın dün Libya Başbakanı, Somali Cumhurbaşkanı, Türkiye, İngiltere, Mısır, Fransa ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlarıyla telefon görüşmesi yaparak son gelişmeleri ele aldığını belirterek, Clinton'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na şiddet olaylarını kınamalarından dolayı teşekkür ettiğini kaydetti.

    Clinton'ın Davutoğlu, Mısır ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlarıyla görüşmesinde söz konusu ülkelerdeki Amerikan diplomatik misyonları çevresindeki güvenlik önlemlerini artırmalarının önemine işaret ettiğini söyleyen Nuland, "Clinton ve Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, görüşmelerinde filmin hakaret edici ve kabul edilemeyecek olmasının şiddeti haklı gösteremeyeceği konusunda aynı görüşü paylaştılar" dedi.

    Clinton Suudi Bakan'la görüştü


    ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud Al Faysal'ı telefonla arayarak bölgesel ve uluslararası ilişkilerin yanı sıra Hz. Muhammed'e hakaret içeren film ile ilgili gelişmeleri görüştü.

    Suudi Arabistan resmi haber ajansının(SPA) haberine göre Clinton öncelikle Prens Faysal'ın geçirdiği başarılı ameliyattan dolayı geçmiş olsun dileklerini iletti. Ardından Clinton ile Faysal arasında bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

    Aynı zamanda taraflar Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Faysal Suudi Arabistan'ın duruşunu açıklarken bu filmin yapılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

    Clinton da Kral Abdullah'ın Madrid dinler arası diyalog konferansı ile kültürler ve dinler arasındaki diyaloğun gelişmesindeki katkılarından övgü ile bahsetti.

    Öte yandan Faysal, film nedeniyle Amerikalı diplomatlara yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınadığını söyledi. Faysal, diplomatlara saldırının İslam dininin prensipleri ve uluslararası kanunlar çerçevesinde kabul edilemez olduğunu ifade etti.

    Malezya, fragmana erişimin engellenmesini istedi

    Malezya, Google'dan Orta Doğu'daki ABD büyükelçilik ve konsolosluklarına yönelik saldırılara neden olan Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmle ilgili fragmana erişimin engellenmesini istedi.

    Malezya Enformasyon Bakanı Rais Yatim yaptığı açıklamada, "Youtube"daki fragmanın halkların patlamasına yol açabileceği gerekçesiyle kaldırılmasını istediklerini söyledi.

    "Youtube" sosyal paylaşım sitesinin sahibi olan Google, Beyaz Saray'ın klibin tamamen kaldırılması talebini kabul etmezken, Libya ve Mısır'da klibe erişimi "Bu ülkelerdeki son derece hassas durum" gerekçesiyle erişimini engelledi.

    Google, Hindistan ve Endonezya'nın klibin yasaları ihlal ettiğini açıklamasının ardından bu iki ülkedeki erişimini de engellemişti.

    Avrupa'da da protestolar

    Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ABD büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemek isteyen kalabalık için Fransız polisi geniş güvenlik önlemleri aldı.

    Belçika'nın Anvers şehrinde ise Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi protesto etti. Dini sloganlar atan kalabalığa polis müdahale etti. Belçika polisi 120 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

    Kanada 3 elçiliğini kapattı

    Kanada Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Libya, Mısır ve Sudan'daki büyükelçiliklerin bu ülkelerdeki güvenlik sorunu ortadan kalkıncaya kadar kapatıldığı bildirildi.

    Mısır sakin

    Filme yönelik 4 gündür protesto gösterilerinin düzenlendiği Mısır'ın başkenti Kahire'de ise olaylar yatıştı. Tahrir Meydanı ve ABD'nin Kahire Büyükelçiliği etrafında herhangi bir çatışma yaşanmadı.

    Çin'den de tepki

    Çin de, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmle ilgili, Çin'in İslam'ın yerilmesine karşı olduğunu belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow