hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya o vaizin ülkeye girişini yasakladı

    Almanya o vaizin ülkeye girişini yasakladı
    expand

    Almanya, "Kuran-ı Kerim'i yakma eylemi" ile gündeme gelen ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi destekleyen ABD'li vaiz Terry Jones'un ülkeye girişini yasakladı. Filme yönelik Afganistan'ın başkenti Kabil'teki protestoda ise çok sayıda polis yaralandı. Malezya'da da video paylaşım sitesi Youtube'dan filmin erişimi engellendi.

    Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin talebi üzerine Federal İçişleri Bakanlığı'nın Jones'a ülkeye giriş yasağı koyduğu ifade edildi. Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, sözkonusu vaize ülkeye giriş yasağının getirildiğini doğruladı. Westerwelle, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de yayınlanan "Bericht aus Berlin" programında yaptığı açıklamada, Terry'ye getirilen ülkeye giriş yasağını savunarak, "Biz Almanya;da nefret vaizlerini istemiyoruz" dedi.

    Arap dünyasında nefrete çağıran ve kargaşalık çıkartan aşırılar olduğunu, Batı dünyasında da maalesef fundamentalistlerin, aşırıların ve aşırı sağcıların bulunduğunu belirten Westerwelle, Almanya'nın hoşgörü ülkesi olduğunu ifade etti.

    Westerwelle, Almanya'nın dini çoğulculuğu sadece tanıyan değil, bunu isteyen ve buna değer veren bir ülke olduğunu kaydetti.

    Jones'un aşırı sağcı "Pro Deutschland" adlı parti tarafından Almanya'ya davet edilmek istendiği ifade edildi. Pro Deutschland ayrıca söz konusu nefret filmini Berlin'de gösterime sunmak istiyor.

    Kabil'de çok sayıda polis yaralandı

    Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi protesto eden binden fazla kişinin protestosunda çok sayıda polis yaralandı. Polislerden 3'nün durumu ağır.

    İçişler Bakanlığı sözcü yardımcısı Nacibullah Nikzad, Kabil'i doğudaki Celalabad kentine bağlayan ana karayolu üzerinde NATO ve ABD üslerinin bulunduğu Phoenix kampının önünde düzenlenen gösterilerin sona erdiğini belirtti. Nikzad, protestocuların bölgedeki polislere taşlar ve sopalar ile saldırması sonucu aralarında Kabil Emniyet Müdürü General Eyyub Salangi'nin de bulunduğu 15 polisin yaralandığını söyledi.

    Yaralanan 3 polisin durumunun ağır olduğunu ifade eden Nikzad, öfkeli kalabalığın, bölgedeki onlarca konteyneri ve araç lastiklerini ateşe verdiğini bildirdi.

    Pakistan'da bir kişi öldü

    Pakistan'da filmin protesto edildiği gösteride bir kişi yaşamını yitirdi. Polis, ülkenin kuzeybatısındaki Hayber Pakhtunkhva eyaletinin Yukarı Dir bölgesinde polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmada bir kişinin öldüğünü, 2 kişinin yaralandığını belirtti. 800 kadar göstericinin bölgedeki bir karakolu ateşe verdiği bildirildi.

    Malezya'da erişimi engellendi

    Malezya'da, filmin video paylaşım sitesi Youtube'daki erişimi engellendi. Youtube yetkilileri, birçok Müslüman ülkede protestolara neden olan Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmin videosuna erişimin dünden itibaren Malezya çapında engellediğini duyurdu. Malezya hükümeti, cumartesi günü konuyla ilgili Youtube yetkililerine şikayette bulunmuştu.

    Youtube; Endonezya, Hindistan, Libya, Mısır, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde de filmin erişimini engellemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow