hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balkan ülkelerine yeniden vize mi geliyor?

    Balkan ülkelerine yeniden vize mi geliyor
    expand

    AB Komisyonu'nun bir sözcüsü, 6 üye ülkenin gerektiğinde Balkan ülkelerine vizelerin geri getirilmesi talebinde bulunduğunu belirtti.

    AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström'ün Sözcüsü Michele Cercone, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Lüksemburg'un bu yöndeki taleplerinin AB içişleri bakanlarının 25 Ekim'deki toplantısında görüşüleceğini bildirdi.

    Cercone, "Vize muafiyeti büyük zafer ama hükümetlere ve vatandaşlara büyük sorumluluk da gerektiriyor" dedi.

    Başını Almanya ve Fransa'nın çektiği 6 AB üyesinin, vize muafiyeti getirilen ülkelere gerektiğinde yeniden vize konulabilmesi için yetki istediğini aktaran Cercone, Balkan ülkelerinden iltica talebiyle AB'ye yoğun insan akınının büyük sorun doğurduğunu vurguladı.

    Cercone, sözkonusu ülkelerden gelen iltica başvurularının kahir ekseriyetinin temelsiz olduğunu ve ekonomik gerçeklerden kaynaklandığını ifade etti.

    AB Sırbistan, Karadağ ve Makedonya'ya 2009 ve Bosna Hersek ile Arnavutluk'a 2010 yılında vize muafiyeti tanımıştı. Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, geçen hafta yaptığı açıklamada, Sırbistan ve Makedonya'dan yoğun göç aldıklarını belirterek iltica hakkının kötüye kullanılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow