hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama ve Romney bu kez yemekte buluştu

    Obama ve Romney bu kez yemekte buluştu
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama ve yaklaşan devlet başkanlığı seçimindeki rakibi Mitt Romney, New York'ta bir araya geldikleri yemekte hem kendileri hem de birbirleri ile dalga geçti.

    İki gün önceki münazarada kıyasıya çekişen Obama ile Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Romney, bu kez New York Başpiskoposluğu'nun yoksul çocuklar yararına düzenlediği yemeğe katıldı.

    Yemekte ilk sözü alan ve smokiniyle son derece rahat görünen multimilyoner Romney, kendi zenginliği ile dalga geçerek "Seçim kampanyası, gardırobunuzda bir sürü değişiklik yapmanızı gerektiriyor. Mesela, sabah kot giymek zorunda kaldım. Öğle yemeğinde takım elbise. Öğlenden sonrası için de spor ceket. En sonunda biraz rahatlayıp eşim Ann ve benim evimizde giydiğimiz şeylerle karşınıza çıkmak çok hoş" diye ilk espriyi yaptı.

    Hem Obama'nın hem de kendisinin seçim kampanyasında güvendiği çok önemli kişiler olduğuna işaret eden Romney, "Benim yanımda güzeller güzeli eşim Ann, Obama'nın yanında ise Bill Clinton var" dedi.

    5 milyon dolar bağış toplanan yemeğin evsahipliğini yapan Amerikan Katolik Piskoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Timothy M. Dolan'a etkinlik için teşekkür eden Romney, "New York'un en üst ruhani yetkilisi sayesinde sonunda kendimize biraz çeki düzen verdik" diyerek konukları kahkahaya boğdu. Dolan, eşcinsel evliliği desteklediğini açıkladığı ve sağlık reformundaki doğum kontrolüyle ilgili maddeler eklediği için Obama'ya ateş püskürmüştü.

    Romney'nin şakalarından medya da payını aldı: "Bu geceki yemekle ilgili manşetleri şimdiden görebiliyorum: 'Katolikler, Obama'yı kucakladı', 'Romney, zenginlerle akşam yemeğinde."

    Romney, sözlerini şöyle tamamladı: "Sakın benim söylediğimi söylemeyin ama 44. başkanımız, çok yetenekli biri ve bir erkek için büyük gurur kaynağı olacak bir aileye sahip. ABD'de, hiçbir kötü niyet olmadan bir başkasının politikalarını eleştirebilirsiniz. İşte benim yaptığım da bu."

    Obama: "Evlilik yıldönümünde başımıza daha kötü şeyler gelebiliyormuş"
     
    Romney'in ardından mikrofonu eline alan Obama ise rakibinin zenginliğine değinerek "Bugün alışverişe Midtown'daki bazı dükkanlara bakmaya gittim ve Vali Romney'in de alışverişe çıkıp bazı dükkanları satın aldığını anladım" dedi.

    3 Ekim'de eşi Michelle ile 20. evlilik yıldönümüne rastlayan ilk müzakeredeki düşük performansı için kendini eleştiren Obama, "Evlilik
    yıldönümünde başımıza hediye almaktan çok daha kötü şeylerin de gelebileceğini öğrenmiş oldum" dedi.

    Romney'in İngiltere, İsrail ve Polonya ziyaretleri sırasında yaptığı yorumlarla ilgili aldığı eleştirilere değinen Obama, "2008 yılında çıktığım
    ziyaretlerde denizaşırı müttefiklerimizden gördüğüm ilgi nedeniyle eleştirilmiştim. Vali Romney'in bundan kaçınmak için izlediği yoldan çok etkilendiğimi söylemek zorundayım" dedi.

    Obama sözlerine şöyle devam etti: "Aslında ikimizin bir ortak yanı var: Sıradışı isimlerimiz. Willard Romney, göbek adı Mitt'i kullanıyor. Keşke ben de göbek adımı (Hüseyin) kullanabilseydim."

    Obama'nın ardından söz alan Dolan ise 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi öncesi siyasi tartışmalara girmek istemediğini, her iki adaya da hayır dualarını gönderdiğini söyledi.

    Obama ve Romney, Pazartesi günü Güney Florida'da düzenlenecek üçüncü ve son müzakerede bir kez daha karşı karşıya gelecek ve dış politika konusunu ele alacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow