hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, ikinci kez "Obama" dedi...

    ABD, ikinci kez Obama dedi...
    expand

    Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama ikinci kez ABD Başkanlığı'na seçildi.

    ABD'de Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Mitt Romney arasındaki başkanlık mücadelesinde, ABD'liler "devam" dedi.

    Barack Obama kritik eyaletlerin desteğini alarak yeniden başkan seçildi. ABD'nin 45. başkanı olan Obama, son duruma göre, 50 eyaletten 25'inin seçici delegesini kazandı.

    Kritik eyaletler yarışı belirledi

    Barack Obama; Colorado, Nevada ve Virginia eyaletlerini de kazarak delege sayısını 303'e çıkardı. Adaylar, yüzde 49 ile aynı oy oranına sahipler.

    ABD'deki başkanlık seçimlerinde sadece Florida'da sonuçlar belli olmadı. Alaska'da, seçimlerin mağlubu Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney 3 seçici delege kazandı.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'nın teşekkür konuşmasının ardından, Alaska eyaletindeki sonuçlar belli oldu. Buna göre, seçimin mağlubu Romney 50 eyaletten 24'ünün, Obama ise 25'inin ve Washington DC'nin seçici delegelerini kazandı. Adaylar, yüzde 49 ile aynı oy oranını elde etti.

    Obama'nın 303 delegeyi kazandığı eyaletler ve delege sayıları şöyle: New York 29, California 55, Illinois 20, Pennsylvania 20, Ohio 18,Michigan 16, New Jersey 14, Virginia 13, Washington 12, Massachusetts 11,Minnesota 10, Maryland 10, Wisconsin 10, Colorado 9, Connecticut 7, Oregon 7,Nevada 6, Iowa 6, New Mexico 5, Maine 4, Rhode Island 4, Hawaii 4, New Hampshire4, Vermont 3, Delaware 3. Obama aynı zamanda, eyaletlerden farklı bir statüye sahip 3 delegeli başkent Washington DC'de de galip geldi.

    Romney'nin 206 delege kazandığı eyaletler ve delege sayıları ise şöyle: Teksas 38, Georgia 16, Kuzey Carolina 15, Arizona 11, Tennessee 11, Indiana 11, Missouri 10, Güney Carolina 9, Alabama 9, Kentucky 8, Louisiana 8, Oklahoma 7, Arkansas 6, Mississippi 6, Utah 6, Kansas 6, Batı Virginia 5,Nebraska 5, Idaho 4, Montana 3, Kuzey Dakota 3, Güney Dakota 3, Wyoming 3, Alaska 29 delegeye sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkan seçilebilmek için 270 delegenin desteği gerekiyordu.

    Seçim sandıklarının ilk açıldığı yer...

    ABD'de geleneksel olarak ilk oyların kullanıldığı New Hampshire eyaletine bağlı Dixville Nothc köyünde ise, ABD başkanlığı için yarışan Demokrat Partili aday ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhuriyetçi Partili Aday Mitt Romney eşit oylar aldı.

    Yaklaşık 15 kişinin yaşadığı Dixville Notch köyü, 1960 yılından bu yana geleneksel olarak seçim sandıkları ilk açılan yer olarak biliniyor.

    Obama'nın konuşması coşkuyla dinlendi

    Amerikalılar, yeniden başkan seçilen Demokrat Parti adayı Barack Obama'nın zaferini kutluyor. Obama eşi ve kızlarıyla birlikte Chicago'daki kampanya merkezine geldi ve zafer konuşmasını yaptı. Chicago'daki kampanya merkezi McCormick Place'ta toplanan kalabalık büyük bir coşkuyla Obama'nın zafer konuşmasını dinledi

    Obama'yı destekleyenler kutlamalar için başkent Washington'da Beyaz Saray'ın önünde, New York'ta ise Times Square'da toplandı.

    Obama Twitter'dan teşekkür etti

    Bu arada, ikinci kez başkan seçilen Barack Obama, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan kendisine destek verenlere teşekkür etti.

    22 eyaletin yanı sıra Washington DC'de 274 delege kazanarak seçilen Obama, Chicago'daki evinden Twitter'daki hesabına "Bu sizin sayenizde oldu. Teşekkür ediyorum" diye yazdı.



    SONUÇLARI TAKİP ETTİLER

    Barack Obama ise eşi ile birlikte seçimi takip etmek üzere seçim bölgesi Chicago'ya gitti.

    Obama, Chicago'da ailesi ile birlikte akşam yemeği yedi. Başkan'ın kızları Malia ve Sasha, okuldan sonra büyükanneleri ile birlikte Chicago'ya uçtu.

    Obama'nın kız kardeşi Maya Soetoro-Ng ve ailesi de, akşam yemeğinde başkana katıldı.

    Barack Obama, sandıklar kapanmadan son şanslarını deneyerek seçmenlere telefon ve sosyal medya yoluyla ulaşmaya çalışan gönüllere destek verdi.

    Bunun yanında Obama, geleneğine uyarak, seçim sonuçları açıklanmadan önce arkadaşları ve danışmanlarıyla basketbol oynayıp, stres atmaya çalıştı. Kentte değişik noktalardaki geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

    Obama, oyunu 25 Ekim'de kullanarak, erken oy verme sistemini kullanan ilk ABD Başkanı olmuştu.

    Romney zafer konuşmasını yazmıştı

    Obama'nın rakibi Cumhuriyetçi Aday Mitt Romney de seçim bölgesi Massachusetts'deydi. Romney ve eşi oylarını burada kullandı. Mitt Romney, ilk sonuçların alınmaya başladığı saatlerde Boston'a ulaştı.

    Romney, Boston'a uçarken zafer konuşmasını da yazdı. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Romney, konuşmasının 1118 sözcükten oluştuğunu söyledi.

    Romney, "Metni henüz, aileme, arkadaşlarıma ve danışmanlarıma göstermedim. Eminim daha bir çok yerinde değişiklik olacak" dedi.

    Seçim kampanyası boyunca sıkı çalıştıklarını söyleyen Romney, çabalarının meyvelerini toplayacağına inandığını söyledi.

    Kaybettiği anne ve babasına özlemini dile getiren Romney, "Keşke bugün benimle birlikte olsalardı" dedi.



    ABD'LİLER NE DİYOR?

    New York'ta oyunu Başkan Obama'dan yana kullandığını söyleyen öğretmen Dug Lawrence, bu yılki seçimlerde özellikle kadınların yoğun katılımının dikkatini çektiğini söyledi.

    Lawrence, "Kadınlar bu seçimleri ölüm kalım meselesi olarak görüyor bence. Bu, kızlarımızın, kadınlarımızın, torunlarımızın bedenlerinin kontrolünün, hükümette değil kendilerinde olması gerektiği için büyük önem taşıyor. Romney, 'kürtaj yasak olmalı' diyor, 'hükümet sizin bedeninize ne olduğunu belirlemeli' diyor. 'İstenmeyen bir hamilelik varsa, o çocuğu doğurmak zorundasınız' diyor" şeklinde konuştu.

    New Yorklu seçmen Lawrence, Obama'nın iktidara geldiği 2008 yılından bu yana çok iyi işler yaptığını, ABD'nin dünyadaki kötü imajını iyileştirdiğini savunarak, "Romney, cinsel ayrım gözetmeksizin eşit ücreti desteklemiyor. Herkese sağlık sigortası politikasını desteklemiyor. Bütün bunlar bence çok ürkütücü, özellikle, kadınlar, anneler ve aileler için. Ben eminim ki New York mavi renge bürünecek" diye konuştu.

    Seçmenlerin yüzde 60'ı ekonominin ülkenin en önemli sorunu olduğunu vurguluyor.

    Sandık başı anketlerine göre Amerikalı seçmenlerin yüzde 59'u kürtajın yasallaşması gerektiğini savunuyor.

    Seçmenlerin yüzde 50'si Başkan Barack Obama'nın sağlık reformu yasasının iptal edilmesini isterken, yüzde 43'ü yasanın yürürlükte kalmasından yana.



    ABD SEÇİM SİSTEMİ


    ABD'de uygulanan başkanlık seçiminde halk, doğrudan başkanı seçmiyor, başkanı belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturacak delegeler için oy kullanıyor.

    ABD'de başkanlık seçimi, 50 eyalette ve özel statü taşıyan başkent Washington'da yapılıyor. ABD toprağı sayılan, ancak eyalet niteliği taşımayan Puerto Rico gibi bölgeler ise başkanlık seçiminde oy kullanamıyor.

    Her eyalete, nüfusunun büyüklüğüne göre delege sayısı ayrılmış durumda. Örneğin en büyük eyalet California'nın 55, ondan sonra gelen Texas'ın 34 delegesi bulunuyor. Nüfus açısından en küçük sekiz eyaletin ise 3'er delegesi var.

    Eyaletlerin delegelerinin toplamından oluşan ve başkanı seçen seçiciler kurulunun toplam 538 üyesi bulunuyor. Seçim günü sonunda belirlenecek bu 538 delegeden 270'inin oyunu garantileyen aday, başkan seçiliyor.

    Eyaletlerin tamamına yakınında, en çok oy alan aday, delegelerin tamamını kazanıyor. Sadece Maine ve Nebraska eyaletlerinde, alınan oya göre delege dağılımı öngörülüyor.

    ABD'de uygulanan seçim sisteminde, ülke çapında kullanılan oyların çoğunluğunun elde edilmesi, başkan seçilmeye yetmiyor. Örneğin 2000 seçimlerinde dönemin Demokrat adayı Al Gore, ülke çapında daha fazla oy almasına karşın, delege yarışında

    Cumhuriyetçi George Bush'un gerisinde kalarak başkan seçilememişti.

    Bazı çevreler, bu yüzden mevcut başkanlık seçimi sistemini eleştiriyor. Sistemi savunanlar ise federal bir mekanizmada bu yöntemin eyaletlerin haklarını koruduğunu ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow